Korte Marnixkade 4
Adres: Korte Marnixkade 4
Postcode: 1013HV
Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Lijstgevel
Bouwstijl:
Neostijlen
Bouwjaar: 1893-1894
Architect: H.H. Baanders en G. van Arkel
(2 afbeeldingen)
Rijk gedecoreerd herenhuis in neo-renaissancestijl. (Eén van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.)
Woonhuis uit de periode 1893/94 naar ontwerp van de architecten H.H. Baanders en G. van Arkel. Het rijk gedecoreerde herenhuis in neo-renaissance-stijl werd gebouwd in opdracht van J.W. van Tubergen. De ingangstravee springt naar voren vanwege de gebogen rooilijn. In het portiek is een tegeltableau met reliëfvoorstelling aangebracht. De bogen boven de vensters zijn bedekt met geglazuurde tegeltjes. De bovenlichten van de vensters zijn voorzien van glas-in-lood. De bakstenen gevel heeft een basement van natuursteen, wat ook is gebruikt voor de rijk bewerkte consoles onder het balkon, de speklagen, de waterlijsten, de jaartalsteen en voor de beëindiging van de tuitgevel in de ingangstravee. Bij de stoephekken, de deuren en de balustrade van het balkon is gebruik gemaakt van decoratief bewerkt smeedijzer.
Gebruikte literatuur:
Theo Rouwhorst. 'XXXII. Gevelbasementen.' Binnenstad 249 (dec. 2011)
MIP-nummer: 10380
Functie: Woonhuis (dubbel)
Jaartal: 1893-1894
Bouwstijl: ?
Het Monumenten Inventarisatie Project, afgekort MIP, is een landelijk project van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dat tussen 1986 en 1995 werd uitgevoerd. In de MIP-database zijn cultuurhistorische gegevens opgenomen van 152.400 waardevolle Nederlandse gebouwde objecten uit de periode 1850-1940. Het inventarisatieproject leidde tot de aanwijzing van rijksmonumenten: het Monumenten Selectie Project (MSP). Niet alle MIP-panden werden beschermde rijksmonumenten. Meer informatie: www.nationaalgeoregister.nl.
Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 518446
Adres: Korte Marnixkade 4
Adressen: Korte Marnixkade 4
Inschrijvingsdatum: 22-04-2002
Redengevende omschrijving: Inleiding. In de bocht van de Korte Marnixkade in 1893-'94 tot stand gekomen WOONHUIS met twee bovenhuizen naar een ontwerp van H.H. Baanders en G. van Arkel in opdracht van J.W. van Tubergen. Het herenhuis is gebouwd in een trant die wel aangeduid wordt als Overgangsarchitectuur.
Omschrijving. Op een rechthoekige plattegrond in een donkere baksteen opgetrokken woonhuis bestaande uit souterrain, bel-etage en drie verdiepingen onder een plat dak. De gevel is drie vensterassen breed. De ingangstravee risaleert vanwege de gebogen rooilijn. In deze linkertravee bevindt zich in een portiek een dubbele ingangspartij met eikehouten deuren. De portiek heeft een stoep met drie treden. In het portiek is een tegeltableau met een reliëfvoorstelling aangebracht. De vensters liggen onder bogen. In de linkertravee zijn de vensters in drieeën verdeeld met drie boogjes. De bogen zijn met geglazuurde tegeltjes bedekt. De bovenlichten van de vensters zijn voorzien van glas-in-lood. Het basement is van natuursteen (waarin toegang tot souterrain), evenals de rijkbewerkte consoles onder het balkon, de speklagen, de waterlijsten, de jaartalsteen en de beëindiging van de tuitgevel in de linkertravee. Rijk bewerkt smeedwerk is toegepast bij de stoephekken, de deuren en de balustrade van het balkon.
Waardering. Pand van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van laat-19de-eeuwse architectuur met zorgvuldig uitgevoerde detaillering. Eveneens van belang vanwege het in gave staat verkerende exterieur alsmede verschillende onderdelen van het interieur.
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
Laatste wijziging: september 2019