Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Nicolaas Witsenkade 32

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. MIP-gegevens
  4. Register
  5. Afbeeldingen
  6. Google Maps

Adres: Nicolaas Witsenkade 32
Postcode: 1017ZT
Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Lijstgevel
Bouwstijl: Art Nouveau
Bouwjaar: 1895
Architect: H.G. Jansen

(Eén van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.)

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

MIP-nummer: 13489
Functie: Woonhuis
Architect: Jansen, H.G.
Jaartal: 1895
Bouwstijl: Eclecticisme

Het Monumenten Inventarisatie Project, afgekort MIP, is een landelijk project van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dat tussen 1986 en 1995 werd uitgevoerd. In de MIP-database zijn cultuurhistorische gegevens opgenomen van 152.400 waardevolle Nederlandse gebouwde objecten uit de periode 1850-1940. Het inventarisatieproject leidde tot de aanwijzing van rijksmonumenten: het Monumenten Selectie Project (MSP). Niet alle MIP-panden werden beschermde rijksmonumenten. Meer informatie: www.nationaalgeoregister.nl.

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 518466
Adres: Nicolaas Witsenkade 32
Adressen: Nicolaas Witsenkade 32 2,H
Inschrijvingsdatum: 11-12-2001
Redengevende omschrijving: Inleiding. In 1895 tot stand gekomen HERENHUIS, bestaande uit twee woningen, naar ontwerp in een Eclectische stijl met invloeden van Neo-Venetiaanse stijl en Jugendstil van H.G. Jansen in opdracht van A.P.Nielsen en B.C. Hamer jr. Omschrijving. Op een rechthoekige plattegrond tot stand gekomen herenhuis bestaande uit souterrain, bel- etage en twee verdiepingen onder een kap. Het geheel is opgetrokken in een geelkleurige baksteen met roodkleurige natuursteen gebruikt voor speklagen, deur- en vensteromlijstingen en voor waterlijsten boven deur- en vensteropeningen. Het gebouw wordt gedekt door een schilddak boven een rechte overkragende dakgoot en is drie vensterassen breed. De ingangstravee links heeft boven de gootlijst een volledige derde verdieping met een spitsvormige bekroning. Rechthoekige vensters ter hoogte van het souterrain zijn voorzien van sierijzeren traliewerk. Gelijkstraats een dubbele ingang met diep geplaatste glas-in-lood bovenlichten, de linker rechthoekig; de rechter rondboogvormig met een eveneens rondboogvormige en van een sluitsteen voorziene waterlijst. Houten deuren met panelen, De gekoppelde vensters ter hoogte van de bel-etage hebben glas-in- lood bovenlichten. De ingangstravee komt vanaf halverwege de eerste verdieping iets naar voren. Eerste verdieping met in de ingangstravee een venster met glas-in-lood bovenlicht met waterlijst op consoles. Daarnaast twee gekoppelde Franse vensters met natuurstenen, opengewerkt balkon op kraagstenen. De glas-in-lood bovenlichten zijn voorzien van in Jugendstil-detaillering uitgevoerde omlijstingen. Tweede verdieping met in de ingangstravee een zich naar boven toe verjongende loggia met ronde sierijzeren borstwering. Daarnaast twee vensters met glas-in-lood bovenlichten die ruitvormig zijn onderverdeeld. Getoogde waterlijsten. Onder de gootlijst een tegelfries met voorstellingen verwijzend naar diverse beroepen. De dakverdieping boven de ingangstravee toont gekoppelde rondboogvormige vensteropeningen met van een sluitsteen voorziene waterlijsten. Achtergevel met veranda ter hoogte van bel-etage. Enkele interieuronderdelen nog aanwezig. Waardering. Dubbel woonhuis van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde vanwege de bijzondere detaillering van de gevel en het in zeer gave staat bewaard gebleven exterieur en interieur. Eveneens van belang vanwege de situering aan de Singelgracht.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Nicolaas Witsenkade 32
Nicolaas Witsenkade 32

Laatste wijziging: augustus 2016

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]