Sarphatistraat 7
Adres: Sarphatistraat 7
Postcode: 1017WS
Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Lijstgevel
Bouwstijl:
Neostijlen
Bouwjaar: 1888, 1906
Architect: Ed. Cuypers (1888)
(5 afbeeldingen)
Zeer opmerkelijk woonhuis in Venetiaanse renaissance met een monumentale ingangspartij met zuilen en een balkon, een gestapelde pilastergeleding, vele details en drie loggia's boven elkaar. (Eén van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.)
N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!
MIP-nummer: 11850
Functie: Woonhuis
Architect: Cuypers, Ed.
Jaartal: XIX d
Bouwstijl: Venetiaanse renaissance
Het Monumenten Inventarisatie Project, afgekort MIP, is een landelijk project van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dat tussen 1986 en 1995 werd uitgevoerd. In de MIP-database zijn cultuurhistorische gegevens opgenomen van 152.400 waardevolle Nederlandse gebouwde objecten uit de periode 1850-1940. Het inventarisatieproject leidde tot de aanwijzing van rijksmonumenten: het Monumenten Selectie Project (MSP). Niet alle MIP-panden werden beschermde rijksmonumenten. Meer informatie: www.nationaalgeoregister.nl.
Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 518470
Adres: Sarphatistraat 7
Adressen: Sarphatistraat 7
Inschrijvingsdatum: 11-12-2001
Redengevende omschrijving: Inleiding. Aan de noordzijde van de Sarphatistraat in 1888 tot stand gekomen HERENHUIS naar ontwerp in Neo-Venetiaanse trant van Ed. Cuypers. N.B. In 1906 is het pand verbouwd door F. Kuipers t.b.v. Gazandela Mense. In 1909 vond er wederom een verbouwing plaats door J.C. van Meurs t.b.v. J. Speijker.
Omschrijving. Op een min of meer rechthoekige plattegrond gerealiseerd woonhuis bestaande uit souterrain, bel-etage, en drie verdiepingen onder een plat dak. Het pand ligt iets teruggerooid met ervoor een hek en een stoep. Het pand is voornamelijk in natuursteen opgetrokken; alleen in de ingangstravee is baksteen zichtbaar ter hoogte van de verdiepingen. De gevel is drie vensterassen breed in een asymmetrische opzet. Souterrain en bel-etage voorzien van rusticawerk. Het souterrain ligt ter breedte van de twee linker vensterassen. Het hek ervoor bestaat uit een sierijzeren hekwerk op een basement tussen natuurstenen posten. De posten zijn voorzien van een bolvormige opengewerkte bekroning van ijzer. Het trapportaal heeft een hardstenen stoep van vijf treden tussen twee natuurstenen posten en een balustrade. De entree met panelendeur en glas-in-lood bovenlicht is gevat tussen Ionische zuilen op hoge sokkels. De zuilen schragen een op de eerste verdieping geplaatst rond balcon met balustrade van kandelaberzuiltjes. Ter hoogte van bel-etage rechthoekige vensteropeningen met schuiframen. Eerste verdieping heeft een loggia achter een dubbele, met reliëfwerk bewerkte, boog op zuilen. Aan weerszijden van loggia Ionische pilasters. Balcondeur gevat tussen Ionische halfpilasters op brede gebosseerde lisenen. De halfpilasters dragen een kroonlijst. Loggia op tweede verdieping achter eveneens met reliëfwerk bewerkte boog met uitstekend balcon op bewerkte sierconsoles met gebeeldhouwde koppetjes. Loggia gevat tussen Ionische halfpilasters. Balustrade met kandelaberzuiltjes. In de rechtertravee Frans venster achter een borstwering. Derde verdieping met loggia achter arcade met drie gekoppelde en van reliëfwerk voorziene bogen op zuiltjes. Zuiltjes rusten op balustrade met kandelaberzuiltjes. Loggia ook hier geplaatst tussen Ionische pilasters. Rechtertravee met Frans venster tussen gebosseerde lisenen. Overstekende en ter hoogte van de ingangstravee risalerende gootlijst op consoles. Tussen de consoles een met reliëfwerk bewerkte fries.
Waardering. Rijk gedetailleerd laat-19de-eeuws herenhuis van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van de neo-Venetiaanse trant. Eveneens van belang vanwege de ensemblewaarde met de naastliggende panden ter rechterzijde.
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
Laatste wijziging: augustus 2022