Weteringschans 16-18
Adres: Weteringschans 16-18
Postcode: 1017SG
Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Lijstgevel
Bouwstijl:
Neostijlen
Bouwjaar: 1882-1883
Architect: N. Vos
(7 afbeeldingen)
Vrijstaande dubbele stadsvilla gebouwd op de voormalige stadswal. Elke woning had elf kamers. (Eén van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.)
N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!
MIP-nummer: 13477
Functie: Villa
Architect: Vos, N.
Jaartal: 1882
Bouwstijl: Neorenaissance XIXB
Het Monumenten Inventarisatie Project, afgekort MIP, is een landelijk project van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dat tussen 1986 en 1995 werd uitgevoerd. In de MIP-database zijn cultuurhistorische gegevens opgenomen van 152.400 waardevolle Nederlandse gebouwde objecten uit de periode 1850-1940. Het inventarisatieproject leidde tot de aanwijzing van rijksmonumenten: het Monumenten Selectie Project (MSP). Niet alle MIP-panden werden beschermde rijksmonumenten. Meer informatie: www.nationaalgeoregister.nl.
Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 518480
Adres: Weteringschans 16-18
Adressen: Weteringschans 16 ;Weteringschans 18 A B
Inschrijvingsdatum: 11-12-2001
Redengevende omschrijving: Inleiding. Een in 1882-1883 tot stand gekomen dubbele VILLA geheel vrijstaand tussen de weteringenschans en de Singelgracht gelegen in een reeks van vrijstaande gebouwen. Gebouwd naar een ontwerp van de architect N. Vos in een karakteristieke laat 19de-eeuwse classicistisch- eclectische stijl. Opdrachtgever was C.C. van de Wijk.
Omschrijving. Op een rechthoekig grondplan ontworpen dubbele bakstenen villa bestaande uit een souterrain, drie bouwlagen en een kapverdieping wordt gedekt door een combinatie van steile dakschilden met shingles en een plat dak na geprofileerde lijst. Per dakschild een tweetal dakkapellen met T-venster in rijke omlijsting met klauwstukken op basement en met gekorniste kroonlijst met hijsbalk en met onderbroken segmentvormig fronton. De gevels zijn sterk vertikaal geleed en zijn grotendeels gepleisterd en witgeschilderd. De uitkragende zware gevellijst rust op paarsgewijs boven muurdammen geplaatste consoles. Gevelbekleding van sokkel en begane grond is gerusticeerd en toont diepe groeven. Aan de achtergevel een grijze plint. De voorgevel (NO) toont zes vensterassen met in het midden de twee toegangen met geprofileerde deuren en rechtopgaande hardstenen stoepen en aan weerszijden twee vensters. Boven de cordonlijst per huis drie vensters met schuiframen afgesloten door een ornamentfries met lijst op consoles. In het midden bevindt zich een segmentvormig fronton. Verder guirlandes, cassettes, spaarvelden, getrapte hoeklisenen en muurdammen met natuursteenimitatie. Ook op de tweede verdieping per huis een drietal T-vensters. De achtergevel (ZW) heeft op de scheiding van de huizen een licht risalerend en witgeschilderd geveldeel met natuursteenimitatie en boven eenvoudige vensters een tweetal gestelde vensterpartijen met pilasters, halfzuil, en gekoppelde rondboogvensters en afgesloten met een lijst waarboven ornament. Boven de vensters van de begane grond bevinden zich de T-vensters van de eerste verdieping. Deze tonen een enkadrering met consoles, fries en lijst. Op deze bouwlaag per venster een klein balkon met sierhek. Op de tweede verdieping per huis een eenvoudig venster in kader. Verder getrapte hoeklisenen. De linker-zijgevel (ZO) heeft aan de rechterzijde een erker over souterrain en hoofdverdieping met venster met gebogen raam aan de voorzijde. Boven de erker een overhuifd balkon met balustrade en met Corinthische zuilen, waarboven een tweede balkon met balustrade. Aan de linkerzijde een serre met ranke posten en lessenaarsdak. De rechter-zijgevel (NW) heeft aan de rechterzijde eveneens een serre met lessenaarsdak. Aan de linkerzijde erker over souterrain en hoofdverdieping met onder meer vensters met deels halfrond raam. Afgesloten met een balkon met eenvoudige balustrade. In beide zijgevels vensters met geleding.
Waardering. Vrijstaande en rijk gedetailleerde dubbele villa van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische waarde. Zeldzaam voorbeeld van villabouw binnen de Singelgracht, gelegen tegenover het Rijksmuseum. Van belang vanwege de situering binnen de stedebouwkundige context van het Singelgrachtgebied.
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
Laatste wijziging: maart 2017