Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Rapenburg 21

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Register
  4. Afbeeldingen
  5. Google Maps

Adres: Rapenburg 21
Oud adres: U240, wijk 16, klein nr. 10, kadaster H1733, verponding 23
Postcode: 1011TT
Gebouwtype: Winkel-woonhuis
Geveltype: Lijstgevel
Bouwstijl: Neostijlen
Bouwjaar: 1858

(Eén van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.)

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 518502
Adres: Rapenburg 21
Adressen: Rapenburg 21 1,2,3,H
Inschrijvingsdatum: 11-12-2001
Redengevende omschrijving: Inleiding. Een in 1858 tot stand gekomen WINKELWONING in een traditionele bouw met strakke en sobere gevels en met invloeden van de Neo -Hollandse Renaissance of Neo-Maniërisme bij winkelpui en kroonlijst. Gelegen op de hoek van Het Rapenburg en de Peperstraat. Delen van het interieur van het pand zijn in 1911 hersteld in verband met brandschade. In 1919 volgde nog een kleine verbouwing. Omschrijving. Op rechthoekig grondplan tot stand gekomen met souterrain, begane grond, en drie verdiepingen onder een schilddak met pannen en met dakkapel en hijsbalk. Gemetselde gevels op lage plint. Voorgevel met drie traveeën; zijgevel met gevelsteen met jaartal in spaarveld over twee bouwlagen. De afschuining bij de hoek van de winkelpui wordt ondersteund door dunne ronde korbelen of schoren die op stijlen of kolommen lijken. De stijlen in de winkelpui hebben een pilastervorm die de vrijheid van Neo-Hollandse Renaissance of Neo-Maniërisme tonen. De bovengevel en de zijgevel zijn traditioneel van opzet. De gevellijst loopt over beide gevels door. Tussen fries en kroonlijst bevindt zich een tandlijst. De gegoten muurankers hebben een gestileerde vorm. In de zijgevel aan de Peperstraat bevindt zich de oorspronkelijke en traditionele raamverdeling: een eenvoudige tweedeling in de breedte. De vensters van de voorgevel hebben een ongedeeld bovenraam met een eenvoudige middenroede in het onderraam, het zogenaamde T-venster. Waardering. Winkelwoning uit 1858 van algemeen belang vanwege de typologische en architectuurhistorische waarde. De onderpui van dit pand illustreert de destijds moderne ontwikkeling naar winkelpuien met een steeds groter oppervlakte aan glas. De afgeschuinde hoek met de ingang was in de tweede helft van de 19de- en het begin van de 20ste eeuw bij hoekpanden een veel voorkomend gegeven. De vensters van de voorgevel zijn voor de bouwtijd zeer modern; tot dusver het vroegste voorbeeld van T-vensters in Amsterdam. De gevels zijn gaaf bewaard gebleven.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Rapenburg 21
Rapenburg 21

Laatste wijziging: augustus 2016

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]