Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Nieuwe Keizersgracht 122

Lutherse Diaconie

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. MIP-gegevens
  4. Register
  5. Afbeeldingen
  6. Google Maps

Naam: Lutherse Diaconie
Adres: Nieuwe Keizersgracht 122
Nieuwe Kerkstraat 159
Postcode: 1018VG
Gebouwtype: Liefdadigheid/gezondsheidszorg
Geveltype: Lijstgevel
Bouwstijl: Neostijlen
Bouwjaar: 1856, 1876
Architect: W. Springer
Opdrachtgever: Lutherse Diaconie

(5 afbeeldingen)

Uitbreiding van de Lutherse Diaconie op een onregelmatige plattegrond tussen de Kerkstraat en de Nieuwe Keizersgracht. Sluit in baksteenarchitectuur aan op het oude gebouw. Hoekaccent met torentje. (Eén van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.)

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

MIP-nummer: 10396
Functie: Luthers diaconiehuis
Jaartal: 1856, vergroot in 1876 (hoekhuis)
Bouwstijl: Eclecticisme

Het Monumenten Inventarisatie Project, afgekort MIP, is een landelijk project van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dat tussen 1986 en 1995 werd uitgevoerd. In de MIP-database zijn cultuurhistorische gegevens opgenomen van 152.400 waardevolle Nederlandse gebouwde objecten uit de periode 1850-1940. Het inventarisatieproject leidde tot de aanwijzing van rijksmonumenten: het Monumenten Selectie Project (MSP). Niet alle MIP-panden werden beschermde rijksmonumenten. Meer informatie: www.nationaalgeoregister.nl.

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 525061
Adres: Nieuwe Keizersgracht 122
Adressen: De Wittenberg
Inschrijvingsdatum: 15-04-2002
Redengevende omschrijving: Omschrijving. Op een onregelmatige plattegrond en op een natuurstenen plint tot stand gekomen gebouw, onderdeel van het complex Luthers Diaconiehuis. Het gebouw bestaat uit drie bouwlagen, waarvan de derde lager is uitgevoerd, onder een schilddak met zwarte pannen. Gevel aan Nieuwe Keizersgracht bestaande uit een middenrisaliet van drie vensterassen met aan weerszijden een terugliggend bouwdeel van eveneens drie vensterassen. Geheel links een eveneens terugliggende raamtravee behorende tot de uitbreiding van 1876. Gekorniste, geprofileerde en overstekende kroonlijst. Regelmatig geplaatste venster (twaalfruits vensters op begane grond en eerste verdieping; negenruits op derde verdieping) met schuiframen. Vensters in middelste travee van middenrisaliet voorzien van natuurstenen omlijsting. Aan weerszijden van middenrisaliet op elke verdieping een oeil de boeuf. Deels inspringende rechter zijgevel met in de risaliet gekoppelde vensters. Gevel voorzien van rozetankers. Overgang naar Nieuwe Kerkstraat door middel van afgeronde hoektravee met blinde vensters onder een gekorniste kroonlijst en een lantaarn achter een iets naar achter geplaatste borstwering. Lantaarn voorzien van zes rondboogvormige vensters met roedenverdeling en een windhaan. Naast deze hoektravee een omlopend gevelvlak van drie vensterassen aan de Nieuwe Kerkstraat. Middelste travee met diepliggende ingang. Ingang voorzien van een sieromlijsting. De twee daarboven gelegen vensters voorzien van een natuurstenen omlijsting. Tussen deze twee vensters een jaartalsteen (1876). Gevelvlakken aan Nieuwe kerkstraat van drie vensterassen breed op elkaar geplaatst achter gemetselde muur voorzien van spaarvelden. In de muur een brede en smalle poort. Vensters als hierboven vermeld. In een van de hoeken een hoog opgemetselde en deels ingesnoerde schoorsteen. Middelste travee van het gevel vlak links naast de schoorsteen voorzien van rondboogvormige vensteropening met glas in lood raam. Daarboven een jaartalsteen (1856). Rechtertravee van meest links gelegen gevelvlak voorzien van twee blinde vensters, ieder met een klein venster in het spaarveld. Alle gevelvlakken aan de Nieuwe Kerkstraat voorzien van rozetankers. Waardering. Negentiende eeuwse uitbreiding van 18de eeuws Lutherse Diaconie van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde alsmede van belang vanwege de architectuurhistorische waarde. Bovendien van belang vanwege de situationele waarde op de hoek van Nieuwe Keizersgracht en Nieuwe Kerkstraat. (N.B. Deze nieuwe inschrijving is in de plaats gekomen van: 2805, 2806 met redengevende omschrijving: 2e gebouw van Lutherse Diaconiehuis. Pand onder laag schilddak, met middenrisaliet waarin vensteromlijstingen aan de grachtzijde (2e helft 19e eeuw) Goede roedenverdeling in de vensters. In het stadsbeeld passend gebouw van traditionele architectuur.)

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Wittenberg, Lutherse Diaconie (© Walther Schoonenberg)
Wittenberg, Lutherse Diaconie
Wittenberg, Lutherse Diaconie (© Walther Schoonenberg)
Wittenberg, Lutherse Diaconie
Wittenberg
Wittenberg
Wittenberg
Wittenberg
Kaartje waarop de uitbreiding is aangegeven
Kaartje waarop de uitbreiding is aangegeven

Laatste wijziging: september 2019

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]