Adres: Geldersekade 113-115
Oud adres: 113: O362, wijk 12, klein nr. 6, kadaster G3458, verponding 3345
115: O363, wijk 12, klein nr. 5, kadaster G3457, verponding 3345
Postcode: 1011EN
Architect: E.M. Rood

(5 afbeeldingen)

Op de plaats van een dubbel woonhuis werd in 1889 dit woongebouw opgetrokken met twee ingangspartijen. Net als het gesloopte pand heeft het een lijstgevel met twee dakkapellen, maar de gevel is veel rijker versierd in neo-renaissance stijl. Verwijzingen naar de 17de eeuw zijn de blokjes, ontlastingsbogen, dubbele pilasters, etc. De raamomlijstingen op de 2de verdiepingen hebben een nog meer 19de-eeuws karakter. De ingangspartijen zijn portieken en dus betreft het hier een vroeg voorbeeld van portiekwoningen (één van de vroegste portiekwoningen van Amsterdam).

Het dubbele woonhuis dat in 1889 werd gesloopt was op haar beurt in de plaats gekomen van een bierbrouwerij 't Duyfgen. Er waren veel brouwerijen in deze omgeving. Op nummer 109 was brouwerij De Haan gevestigd, de vermoedelijk grootste bierbrouwerij van Amsterdam, vooral omdat het de belangrijkste leverancier van de VOC was. Op de kade stond een 'bierpaal' met een haan erop. Via een inlaat in deze paal kon water in een onderaardse kelder worden gepompt (dit is te zien op een tekening van J.M.A. Rieke uit 1888.

Adres: Geldersekade 113
Adressen: Geldersekade 113 A B C D E F;Geldersekade 115 A B C D E

Geldersekade 107 t/m 117. Tekening van Rieke uit 1888, vlak vóór de sloop van de brouwerij 't Duyfgen op nr. 113-115.
Ontwerptekening van E.M. Rood uit 1889