Liefde is het Fondamenthofje

Naam: Liefde is het Fondamenthofje
Oud adres: 332: KK426, wijk 35, klein nr. 560, kadaster E3346, verponding 38
Postcode: 1016EZ
Architect: J.N. Hendrix (1912)

(13 afbeeldingen)

In 1618 gebouwd als Claes Reinierszhofje, één van de oudste R.K. hofjes van Amsterdam. In 1912 herbouwd door J.N. Hendrix als het hofje Liefde is het Fondament (334-346), verborgen achter een onopvallende poort in het gebouw aan de gracht (332), vóór 1912 via een op zichzelf staand poortje. Rondom een binnenplaats een rij huisjes met trapgevels.

In 1618 werd hier achter een poortje een hofje gebouwd, het Claes Reinierszhofje, één van de oudste R.K. hofjes van Amsterdam. Het was oorspronkelijke bebouwing in de Derde Uitleg en was bedoeld voor niet geheel onvermogende R.K. vrouwen. Het hofjes bestond uit 18 woningen, rondom een bleekveld. Op de kaart van Balthazar Florisz (ca. 1625) is het hofje aangeduid als Weduwenhof. In het Grachtenboek van Caspar Philips is het oorspronkelijke poortje te zien. Waarschijnlijk beschikte het hofje ook over een kapel, aangezien het hofje is vermeld in de "Lijst van Paapsche Vergaderplaetsen in Amsterdam" uit 1656, opgesteld door de Gereformeerde Kerkenraad.

In 1912 is het hofje gesloopt en daarna herbouwd door J.N. Hendrix als het hofje Liefde is het Fondament (Keizersgracht 334-348), verborgen achter een onopvallende poort in het gebouw aan de gracht (Keizersgracht 332). Boven de toegangsdeur is de oude gevelsteen met de initialen C.R. uit 1618 opnieuw aangebracht. Achter de deur bevindt zich een gang door het gebouw aan de gracht naar de eigenlijke hofje. Rondom een binnenplaats, overschaduwd door het hoge achterhuis van Felix Meritis, staat een rij kleine huisjes met trapgevels in Ouhollandse stijl.

In 1866 werd het hofje aan het R.C. Oude Armenkantoor in beheer overgedragen. In 2001 is het R.C. Oude Armenkantoor van Keizersgracht 384 hier naar toe verhuisd, met medeneming van o.a. de steen met opschrift van het kantoor dat op het poortje van Keizersgracht 384 zat en twee bovendeurstukken van J. Buys uit 1775. Het hofje is door architect F. Hoogers verbouwd tot kantoorruimte. De binnenplaats, die ooit een bleekveld had, is toen herschapen in een tuin met grote vijver, ontworpen door Arend Jan van der Horst.

• H.W. Alings. Amsterdamse Hofjes. Amsterdam, 1965: p. 66-68
  • Annemarie Vels Heijn. De hofjes van Amsterdam. Amsterdam, 2005: p. 34-39
  • Jurgen Vis. Liefde het fundament. 400 jaar Roomsch Catholijk Oude Armen Kantoor in Amsterdam. Amsterdam, 2008

Inschrijvingsdatum: 13-12-2005
Redengevende omschrijving: Verscholen achter de bebouwing van de Keizersgracht, aan het eind van een lange gang ligt het Claes Reinierszhofje. Het werd gebouwd in 1914 naar ontwerp van J.N. Hendrix. Opdrachtgever was het Roomsch Catholiek Oude Armenkantoor. Het hofje telde aanvankelijk negen huisjes met achttien eenkamerwoningen. Het geheel is opgetrokken in de trant van de neorenaissance. Het complex verrees op de plek van een in 1618 gestichte voorganger en was oorspronkelijk bestemd voor niet geheel behoeftige rooms-katholieke vrouwen. Het devies van de stichter 'Liefde is het Fondament' en zijn van een ster voorziene wapenschild sieren nog altijd de ingang van het hofje. In 1866 werd het beheer overgedragen aan het RC Oude Armenkantoor dat het hofje nog steeds beheert. Het is nu geheel voor kantoorfuncties in gebruik. De huidige tuinaanleg dateert van 2004 en is ontworpen door de landschapsarchitect A.J. van der Horst.

Keizersgracht 334-346: toegang vanaf de gracht.
Gevelsteen uit 1618, herplaatst in nieuwbouw.