Kerkstraat 75
Adres: Kerkstraat 75
Oud adres: CC641, wijk 56, klein nr. 197, kadaster I1812, verponding 3243
Postcode: 1017GC
Gebouwtype: Winkel-woonhuis
Geveltype: Lijstgevel
Bouwstijl:
Amsterdamse School
Bouwjaar: 1925
Architect: A.C.A. Rotgans
(2 afbeeldingen)
Winkelpuien in Amsterdamse School-stijl zijn zeer zeldzaam. Deze winkelpui, ontworpen door A.C.A. Rotgans in 1925, is bewaard gebleven (maar slecht geschilderd).
Over Kerkstraat 75, een winkelpui uit 1925 van architect A.C.A. Rotgans, schrijft Wattjes: “Deze winkelpui is zoowel in aesthetisch als in constructief opzicht met buitengewone zorg ontworpen. Allereerst valt op, dat de hoofdverdeeling bijzonder goed is. De breed gestrekte winkelruit, die bij een winkel steeds de hoofdzaak is, heeft een harmonische en waardige omlijsting in beide deuren en de bovenlichten, die met beschaafde distinctie zijn gedetailleerd. Het opschrift is hier aangebracht in het glas in lood van het bovenraam boven de winkelruit. Ook het ontwerp van dit glas-in-lood is uiterst beschaafd, terwijl toch aan den practische eisch, dat het opschrift duidelijk moet zijn, doch zelfs in het oog moet vallen, volkomen voldaan is. De pui is op een voeting van syeniet uitgevoerd in blank teakhout met zeer spaarzame verlevendiging met ebbenhout”.
Gebruikte literatuur:
- Theo Rouwhorst. 'Oog voor detail. Houten onderpuien II.' Binnenstad 221 (april 2007)
- J.G. Wattjes. Constructie en architectuur van winkelpuien Amsterdam, 1926.
Monumentenstatus: GM
Monumentennummer: 211014
Adres: Kerkstraat 75
Adressen: Kerkstraat 75 1,2,H
Inschrijvingsdatum: 05-09-2006
Redengevende omschrijving: geen beschrijving
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
Laatste wijziging: maart 2011