Kerkstraat 75

Adres: Kerkstraat 75
Oud adres: CC641, wijk 56, klein nr. 197, kadaster I1812, verponding 3243
Postcode: 1017GC
Bouwstijl: Amsterdamse School
Architect: A.C.A. Rotgans

Winkelpuien in Amsterdamse School-stijl zijn zeer zeldzaam. Deze winkelpui, ontworpen door A.C.A. Rotgans in 1925, is bewaard gebleven (maar slecht geschilderd).

Over Kerkstraat 75, een winkelpui uit 1925 van architect A.C.A. Rotgans, schrijft Wattjes: “Deze winkelpui is zoowel in aesthetisch als in constructief opzicht met buitengewone zorg ontworpen. Allereerst valt op, dat de hoofdverdeeling bijzonder goed is. De breed gestrekte winkelruit, die bij een winkel steeds de hoofdzaak is, heeft een harmonische en waardige omlijsting in beide deuren en de bovenlichten, die met beschaafde distinctie zijn gedetailleerd. Het opschrift is hier aangebracht in het glas in lood van het bovenraam boven de winkelruit. Ook het ontwerp van dit glas-in-lood is uiterst beschaafd, terwijl toch aan den practische eisch, dat het opschrift duidelijk moet zijn, doch zelfs in het oog moet vallen, volkomen voldaan is. De pui is op een voeting van syeniet uitgevoerd in blank teakhout met zeer spaarzame verlevendiging met ebbenhout”.

• Theo Rouwhorst. 'Oog voor detail. Houten onderpuien II.' Binnenstad 221 (april 2007)
  • J.G. Wattjes. Constructie en architectuur van winkelpuien Amsterdam, 1926.