Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Leidsestraat 24

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. MIP-gegevens
  4. Register
  5. Afbeeldingen
  6. Google Maps

Adres: Leidsestraat 24
Oud adres: II377, wijk 55, klein nr. 12, kadaster E4140, verponding 3003
Postcode: 1017PB
Gebouwtype: Winkel-woonhuis
Geveltype: Lijstgevel
Bouwstijl: Neostijlen
Bouwjaar: 1892, 1906
Architect: G. van Arkel en W. Wilkens
Opdrachtgever: Kleermaker P.M. Broekmans (1892), H. van Dooren & Cie (1906)

(2 afbeeldingen)

Winkelpand met een neo-renaissance gevel met een erker op de 1ste verd. met Jugendstil-invloeden (vermoedelijk toegevoegd in 1906). De erker is een spectaculaire in de lucht hangende etalage.

In 1892 opende kleermaker P.M. Broekmans een winkel in de Leidsestraat. Het Nieuws van den Dag schreef op 16 februari 1892:

"In het perceel Leidschestraat 24 zal de Heer P.M. Broekmans dezer dagen zijn bekende kleermakerszaak heropenen, welke tot dusverre in dezelfde straat was gevestigd, in perceel 57. De architect G. van Arkel, die nog onlangs den Heiligenweg met twee artistieke gevels verrijkte, heeft hier een fraai gebouw gesticht, dat naar het uitwendige geheel in de omgeving past en inwendig volkomen beantwoordt aan de eischen van het bedrijf. De gevel is opgetrokken in zand- en baksteen met een pui-betimmering van teakhout, waarboven een gebeeldhouwde lijst is aangebracht met een allegorische voorstelling van het kleersmakersvak. Een reusachtige spiegelruit geeft uitzicht in de uitstalkasten, welke, evenals het geheele gebouw, binnenkort electrisch zullen worden verlicht. De ruime winkel is met eikenhout betimmerd en grenst onmiddellijk aan de paskamer. Beide ruimten zijn van elkaar gescheiden door een fraaie booglijst op marmeren kolommen, waartusschen smaakvolle draperieën zijn aangebracht. De paskamer vooral, het heiligdom in dit kleermakerspaleisje, maakt een rijken indruk met den oud-Hollandschen schoorsteen en de groote draaibare spiegels. Als een nieuwigheid ziet men hier o.a. ook een geheel opgetuigd zadel, ten behoeve van ruiters, die een rijbroek komen aanpassen. Achter de paskamer ligt de coupeurskamer en daarachter weer de werkplaats. De geheele inrichting getuigt van degelijkheid en smaak."

In 1905 was het pand te klein geworden en verhuisde Broekmans naar nieuwbouw op Herengracht 439 hoek Koningsplein.

MIP-nummer: 13339
Functie: Magazijn
Architect: Arkel, G. van en W. Wilkens
Jaartal: 1881
Bouwstijl: Neorenaissance met Jugendstil invloeden

Het Monumenten Inventarisatie Project, afgekort MIP, is een landelijk project van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dat tussen 1986 en 1995 werd uitgevoerd. In de MIP-database zijn cultuurhistorische gegevens opgenomen van 152.400 waardevolle Nederlandse gebouwde objecten uit de periode 1850-1940. Het inventarisatieproject leidde tot de aanwijzing van rijksmonumenten: het Monumenten Selectie Project (MSP). Niet alle MIP-panden werden beschermde rijksmonumenten. Meer informatie: www.nationaalgeoregister.nl.

Monumentenstatus: GM
Monumentennummer: 202031
Adres: Leidsestraat 24
Adressen: Leidsestraat 24
Inschrijvingsdatum: 27-04-2004
Redengevende omschrijving: geen beschrijving

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Leidsestraat 24 (© Walther Schoonenberg)
Leidsestraat 24
Leidsestraat 24 (© Walther Schoonenberg)
Leidsestraat 24

Laatste wijziging: juli 2018

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]