Marnixstraat 200-220
Adres: Marnixstraat 200-220
Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Lijstgevel
Bouwjaar: 1894-1898
Bouwblok bestaande uit 12 panden dat als één gemeentelijk monument werd aangewezen.
De panden Marnixstraat 200-220 zijn de laatste bouwblokken van de voormalige Groente- en Fruitmarkt aan de Marnixstraat. In 1890 en 1895 was besloten deze markten op een circa vierhonderd meter lange strook grond langs de Marnixstraat en de Singelgracht te vestigen. Om voldoende kademuren voor het lossen te krijgen werden in de Singelgracht zeven insteekhavens gegraven met daartussen de nog bestaande doorvaart naar de Lauriergracht. Met de ingebruikname van de Centrale Markthallen aan de Jan van Galenstraat in 1934 verdween de markt van deze plek. De drie bewuste blokken met in totaal nog twaalf panden werden gebouwd in de periode 1894-1898 en waren afgestemd op de marktfunctie. De begane grond werd, zowel aan de voor- als aan de achtergevel, ingericht als opslagruimte met grote deuren voor de vanaf de kades aangevoerde en naar de markt verder getransporteerde groenten en fruit. Boven de opslagruimten kwamen drie traditionele woonlagen. Het gebied wordt thans herontwikkeld door Ymere.
Monumentenstatus: GM
Monumentennummer: 200559
Adres: Marnixstraat 200-220
Adressen: Marnixstraat 200-220
Inschrijvingsdatum: 20-11-2007
Redengevende omschrijving: De panden Marnixstraat 200-220 zijn de laatste bouwblokken van de voormalige Groente- en Fruitmarkt aan de Marnixstraat. In 1890 en 1895 was besloten deze markten op een circa vierhonderd meter lange strook grond langs de Marnixstraat en de Singelgracht te vestigen. Om voldoende kademuren voor het lossen te krijgen werden in de Singelgracht zeven insteekhavens gegraven met daartussen de nog bestaande doorvaart naar de Lauriergracht. Met de ingebruikname van de Centrale Markthallen aan de Jan van Galenstraat in 1934 verdween de markt van deze plek. De drie bewuste blokken met in totaal nog twaalf panden werden gebouwd in de periode 1894-1898 en waren afgestemd op de marktfunctie. De begane grond werd, zowel aan de voor- als aan de achtergevel, ingericht als opslagruimte met grote deuren voor de vanaf de kades aangevoerde en naar de markt verder getransporteerde groenten en fruit. Boven de opslagruimten kwamen drie traditionele woonlagen. Het gebied wordt thans herontwikkeld door Ymere.
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
Laatste wijziging: augustus 2019