Adres: Marnixstraat 200-220

Bouwblok bestaande uit 12 panden dat als één gemeentelijk monument werd aangewezen.

De panden Marnixstraat 200-220 zijn de laatste bouwblokken van de voormalige Groente- en Fruitmarkt aan de Marnixstraat. In 1890 en 1895 was besloten deze markten op een circa vierhonderd meter lange strook grond langs de Marnixstraat en de Singelgracht te vestigen. Om voldoende kademuren voor het lossen te krijgen werden in de Singelgracht zeven insteekhavens gegraven met daartussen de nog bestaande doorvaart naar de Lauriergracht. Met de ingebruikname van de Centrale Markthallen aan de Jan van Galenstraat in 1934 verdween de markt van deze plek. De drie bewuste blokken met in totaal nog twaalf panden werden gebouwd in de periode 1894-1898 en waren afgestemd op de marktfunctie. De begane grond werd, zowel aan de voor- als aan de achtergevel, ingericht als opslagruimte met grote deuren voor de vanaf de kades aangevoerde en naar de markt verder getransporteerde groenten en fruit. Boven de opslagruimten kwamen drie traditionele woonlagen. Het gebied wordt thans herontwikkeld door Ymere.

Adressen: Marnixstraat 200-220