Nieuwe Oostenburgerdwarsstraat 1-11
Adres: Nieuwe Oostenburgerdwarsstraat 1-11
Postcode: 1018MA
Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Lijstgevel
Bouwstijl:
Neostijlen
Bouwjaar: 1874
Architect: A.L. van Gendt
MIP-nummer: 12630
Functie: Woningen
Jaartal: 1874
Bouwstijl: Eclecticisme
Het Monumenten Inventarisatie Project, afgekort MIP, is een landelijk project van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dat tussen 1986 en 1995 werd uitgevoerd. In de MIP-database zijn cultuurhistorische gegevens opgenomen van 152.400 waardevolle Nederlandse gebouwde objecten uit de periode 1850-1940. Het inventarisatieproject leidde tot de aanwijzing van rijksmonumenten: het Monumenten Selectie Project (MSP). Niet alle MIP-panden werden beschermde rijksmonumenten. Meer informatie: www.nationaalgeoregister.nl.
Monumentenstatus: GM
Monumentennummer: 206017
Adres: Nieuwe Oostenburgerdwarsstraat 1-11
Adressen: Nieuwe Oostenburgerdwarsstraat 1-11
Inschrijvingsdatum: 07-06-2005
Redengevende omschrijving: Het blok is onderdeel van een complex van drie grote en twee kleinere bouwblokken met in totaal 244 woningen, bestaande uit een- en tweekamerwoningen. De woningen waren bestemd voor 'den ambachtsstand', waarbij in eerste instantie aan (werf)arbeiders van 'Werkspoor' werd gedacht. Het is ontworpen door P.J. en W. Hamer, in opdracht van de Woningmaatschappij. Het blok aan de Nieuwe Oostenburgerdwarsstraat kwam als eerste in 1874 gereed met 32 eenkamerwoningen, rug-aan-rug gebouwd en een gelijk aantal tweekamerwoningen met uitgebouwd toilet. De tweekamerwoningen bleken moeilijk verhuurbaar te zijn, ze waren te duur voor de doelgroep. Pas tegen 1912 werden alle woningen continu bewoond. De architectuur van het complex is zeer sober, de symmetrisch opgezette gevels vertonen slechts bij de trappenhuizen enige accentuering. Cultuurhistorisch is het woningcomplex van belang als een vroeg _ inmiddels zeldzaam _ en grootschalig voorbeeld van volkshuisvesting voor arbeiders op de Oostelijke Eilanden.
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
Laatste wijziging: september 2019