Nieuwe Uilenburgerstraat 31
Sophie Rosenthal Bewaarschool
Huisnaam: Sophie Rosenthal Bewaarschool
Adres: Nieuwe Uilenburgerstraat 31
Nieuwe Uilenburgerstraat bij 59 (nieuw adres)
Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Tuitgevel
Bouwstijl:
Neostijlen
Bouwjaar: 1887
Architect: Muysken, C.
(8 afbeeldingen)
Voormalige directeurswoning bij de Sophie Rosenthal Bewaarschool, een kleuterschool voor joodse kinderen, is een vrijstaand gebouw op het terrein van nummer 57-59. Deze verdwenen school was mogelijk gemaakt door de bankier George Rosenthal (zie Herengracht 500), alleen de dienstwoning is blijven bestaan. Het is een klein rechthoekig gebouw met een rijk gedecoreerde tuitgevel met metselwerk waardoor de suggestie van een trapgevel wordt gewekt. Het interieur is verloren gegaan.
Kort na de bouw van de diamantslijperijen verrees in 1887 de Sophie Rosenthal Bewaarschool voor arme Joodse kinderen, op de plaats waar nu het GEB onderstation staat. De school kwam in de plaats van de Nederlands Israƫlitische Armenbewaarschool in de Rapenburgerstraat. Aan de westzijde van de school werd een bijbehorende woning gebouwd, Nieuwe Uilenburgerstraat 31. Aanvankelijk lagen de school en de woning op een binnenterrein, achter een rij huizen aan de Uilenburgerstraat. In 1925 bouwde de Dienst der Publieke werken een aantal voorzieningen ten behoeve van de afdeling Riolering en Bruggen. Hiervoor werden een aantal oude woonhuizen aan de Uilenburgerstraat gesloopt. In 1941 werd het interieur van de woning gesloopt en kreeg het gebouw een bestemming als bergplaats voor karren en ladders met magazijnruimte op de verdieping. De directeurswoning is een eenvoudig bouwwerk op een rechthoekige plattegrond met twee bouwlagen onder een zadeldak. De oorspronkelijke indeling van de woning is zoals gezegd verloren gegaan. Door de sloop van de school is de woning een vrijstaand gebouw geworden.
Het gebouwtje was in 2003 bijna gesloopt. Na een actie van de VVAB kwam er een inventarisatie van het Joods Cultureel Erfgoed en werd de dienstwoning op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Maar nu zijn er plannen om het gebouw te verplaatsen zodat er op deze locatie woningen kunnen worden gebouwd.
Gebruikte literatuur:
- Walther Schoonenberg. 'Joods erfgoed op Uilenburg dreigt gesloopt te worden'. Zie: http://www.amsterdamsebinnenstad.nl/actueel/uilenburg.html
MIP-nummer: 12809
Functie: School
Jaartal: 1889
Bouwstijl: Eclecticisme
Het Monumenten Inventarisatie Project, afgekort MIP, is een landelijk project van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dat tussen 1986 en 1995 werd uitgevoerd. In de MIP-database zijn cultuurhistorische gegevens opgenomen van 152.400 waardevolle Nederlandse gebouwde objecten uit de periode 1850-1940. Het inventarisatieproject leidde tot de aanwijzing van rijksmonumenten: het Monumenten Selectie Project (MSP). Niet alle MIP-panden werden beschermde rijksmonumenten. Meer informatie: www.nationaalgeoregister.nl.
Monumentenstatus: GM
Monumentennummer: 200495
Adres: Nieuwe Uilenburgerstraat 59
Adressen: Nieuwe Uilenburgerstraat 59
Inschrijvingsdatum: 11-11-2003
Redengevende omschrijving: geen beschrijving
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
Laatste wijziging: januari 2021