Reguliersgracht 67

Adres: Reguliersgracht 67
Postcode: 1017LL
Bouwjaar: 1685±, 1ste helft 19de eeuw

(12 afbeeldingen)

In de kern 17de-eeuws hoekhuis, in de 1ste helft 19de eeuw verbouwd onder een sobere houten kroonlijst met puntdak, 19de-eeuwse houten onderpui, twee pothuizen aan zijgevel. Interieur: Winkelinterieur met historische betimmering.

In 1668 verkocht de stad het bouwerf, waar later onder meer het hoekpand Reguliersgracht 67 op zou komen te staan. Meester-timmerman Lubbert Hendrickszn koopt het voor fl 700. Lubbert wordt trouwens bij de aankoop van het buurpand, nr 65, meester metselaar genoemd. Hij kon echter niet aan zijn betalingsverplichtingen voldoen, dus verkocht de stad het erf in 1671 aan de predikant Arent Cock. In maart 1671 neemt de metselaarsgezel Jan van Oostrum het bezit over, en 6 maanden later weer de meester-loodgieter Samuel Koot. Uiteindelijk staat er in 1685 een huis, dat Samuel dan aan de meester-chirurgijn Thomas Craanmeester verkoopt. Het huis wordt in de koopakte als volgt beschreven: "een huis en erf aan de Reguliersgracht op de hoek van de Amstelkerkstraat" (thans Kerkstraat). Craanmeester betaalde hier fl 3100 voor. Nr. 65 is dan nog van Samuel Koot. Ook aan de achterzijde staat nog een huis van Samuel. In 1721 word nr. 67 verkocht door de erfgenamen van Thomas Craanmeester, zijn kinderen en kleinkinderen. Thomas van Wendesel is de koper.

In dit hoekpand is al vanaf de 18de eeuw een broodbakker gevestigd. In de winkel werd het brood verkocht. Op een tekening uit ca. 1775 van H.P. Schouten uit de atlas Van Fouquet is een deel van dit huis te zien. Het was toen al een winkel: hoekhuizen waren doorgaans een winkel of bakker. In 1754 wordt het huis door de wijnkoper Jan Halloo gekocht. Er staat in de akte dat het door een broodbakker wordt gehuurd. Nadien is het pand eeuwenlang als bakker in gebruik. In 1863 vraagt toenmalig eigenaar J.J. Vingerhoed, koek- en banketbakker, vergunning aan voor het herstellen en verfraaien van de onderpui en het verwijderen van het pothuis. Dat is het pothuis aan de voorgevel, want aan de zijgevel zijn er nog twee pothuizen aanwezig. Het pand is tot 1959 de woning en het bedrijf van een bakker geweest. De laatste was Johan Gerhard Hendrik Coenraad Lebbing (1872-1960), die het pand in 1897 kocht en er ging wonen. Lebbing maakt in die tijd veel reclame in kranten in binnen en buitenland voor zijn speculaaspoppen. In de voormalige winkel bevindt zich een 19de-eeuwse winkelkast met zuiltjes.

Adressen: Reguliersgracht 67
Redengevende omschrijving: Pand met gevel onder rechte lijst (XIX A).