Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Oudezijds Achterburgwal 99

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Register
  4. Afbeeldingen
  5. Google Maps

Adres: Oudezijds Achterburgwal 99
Postcode: 1012DD
Gebouwtype: Pakhuis
Geveltype: Tuitgevel
Bouwjaar: 18de eeuw

(4 afbeeldingen)

Inpandig pakhuis met tuitgevel aan de Hoogkamersgang, bereikbaar vanaf een poortje in OZ Achterburgwal 117, 17de of 18de eeuw, hoorde bij Jacob Hooij, Kloveniersburgwal 12. In de tuitgevel bevinden zich driehoekige zolderlichten. Was een 'vergeten monument' en werd pas in 2009 een gemeentelijk monument.

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

Monumentenstatus: GM
Monumentennummer: 200609
Adres: Oudezijds Achterburgwal 99
Adressen: Oudezijds Achterburgwal 99 A B
Inschrijvingsdatum: 14-04-2009
Redengevende omschrijving: Een 17e eeuws pakhuis met puntgevel onder een zadeladk, dat haaks op de Hoogkamersgang is gesitueerd. Op de kaart van Balthasar Floriszn. uit 1625 staat een pakhuis al aangegeven in combinatie met een keliner pakhuis. Voorgevel Het pakhuis is drie traveeën breed. In het midden bevinden zich drie boven elkaar doorlopende luikopeningen. De ingang is getoogd en het bijbehorende bovenlicht van diefijzers voorzien. Aan weerszijden van de ingang eveneens bovenlichten met diefijzers. Aan de klezoren in het metselwerk is te zien dat het oorspronkelijk een 17e eeuws pakhuis betreft. Verder is er veel veranderd in het metselwerk. In de top nog enkele vlechtingen te constateren. Ook de lange, slanke muurankers wijzen op een in oorsprong 17e eeuws pakhuis. Er is nog één luik met originele gehengen aanwezig. Zijgevel Hier is het wolfseind van het pannen dak goed te zien. De dakkapel in de kap is niet authentiek In het midden van de gevel bevindt zich de ingang met een in roeden verdeeld ( 4x3 ) bovenlicht. De ingang is geflankeerd door bovenlichten met diefijzers. Boven de ingang twee luikopeningen. Alle kozijen -ook in de voorgevel- hebben nog duimen. Interieur Begane grond: eiken balken. In combinatie met klezoren en muurankers hier boven vermeld geven de eiken balken een indicatie voor het ontstaan van het pakhuis in de 1e helft van de 17e eeuw. 1e verdieping: origineel kozijn met pen en gat verbinding in de voorgevel. Grenen balken. In de zijgevel origineel kozijn met diefijzers aan binnenkant. 2e verdieping: grenen balken. kapverdiepeing: beschoten kap met borstwering. In de spanten bevinden zich telmerken. Tussen twee spanten is een gedeelte van het hijswiel zichtbaar. vliering; hijsradinstallatie. De verdiepengen worden door typische pakhuis trappen verbonden. De toegang tot de verdiepingen bevindt zich in de rechterhoek. Op die plek loopt de steektrap. Deze is echter tussen de 2e - en de kapverdieping naar het midden verplaatst, maar de trapravelingen zijn nog in de hoek aanwezig. Conclusie Het betreft in ieder geval een in oorsprong 17e eeuws pakhuis - heel waaarschijnlijk zelfs uit de 1e helft van de 17e eeuw- dat, mede gezien de situatie temidden van het oude complex Bethaniënklooster, een plaats op de rijkmonumentenlijst verdient. N.B. Het pakhuis ernaast heeft nog 18e eeuwse ramen (3-deling) in de zijmuur.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Inpandig pakhuis (© Walther Schoonenberg)
Inpandig pakhuis
Inpandig pakhuis (© Walther Schoonenberg)
Inpandig pakhuis
Hoogkamersgang met achter links het inpandige pakhuis (© Walther Schoonenberg)
Hoogkamersgang met achter links het inpandige pakhuis
OZ Achterburgwal 99
OZ Achterburgwal 99

Laatste wijziging: juni 2021

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]