Reestraat 15

Adres: Reestraat 15
Postcode: 1016DM
Restauratie: Stadsherstel 1977

(6 afbeeldingen)

Restant van een pand met een 19de-eeuwse gevel werd gesloopt en vervangen door historiserende nieuwbouw.

Stadsherstel corrigeerde het stadsbeeld door de 19de-eeuwse gevel te vervangen door een gevel met een 18de-eeuwse verschijningsvorm. Daarop kwam kritiek van A. de Vries van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg in Ons Amsterdam die vond dat de 19de-eeuwse architectuur van de restaurerende instellingen meer waardering moest ondervinden. Het was bovendien geschiedvervalsing: "Komt na de 19de eeuw de 18de eeuw?" Er volgde een discussie met monumentenredder Geurt Brinkgreve over de vraag hoe er met de binnenstad moet worden omgegaan.

Gebruikte literatuur:

• A. de Vries. 'Bescherming en restauraties. Hoe wordt er met de Amsterdamse binnenstad omgesprongen?' Ons Amsterdam 33 (1981): p. 211-216
  • W. Timp. 'Wie springt er om met?' Ons Amsterdam 34 (1982): p. 80-81
  • G. Brinkgreve. 'De plaatjeskijkers'. Ons Amsterdam 34 (1982): p. 82-83