Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Westermarkt 23

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Register
  4. Afbeeldingen
  5. Google Maps

Adres: Westermarkt 23
Oud adres: LL322, wijk 43, klein nr. 13, kadaster E3567, verponding 2851
Gebouwtype: Winkel-woonhuis
Geveltype: Trapgevel
Bouwstijl: Neostijlen
Bouwjaar: 1910
Architect: Coeterier & Ladiges

(3 afbeeldingen)

Winkelhuis met bovenwoning met een trapgevel in neo-renaissance-stijl met speklagen, ontlastingsbogen en lelieankers. Ook de kruiskozijnen refereren aan de 17de eeuw. Pand is een goed voorbeeld van het eclecticisme dat ondanks de vernieuwing door Berlage na 1900 nog decennia doorloopt in de binnenstad.

In april 1911 opende Klaas Hoogerhoud (1844-1923) hier zijn 'Oud-Hollandsche Bierhal en Bottelarij'. Hoogerhoud had in 1902 een bestaande bierhal overgenomen op nr. 29. Hij woonde enkele jaren boven of achter de zaak. Coeterier & Ladiges waren aannemers en makelaars en behoorden dus tot de groep van bouwkundigen die in Amsterdam veel hebben gebouwd, maar met tegenzin van de Welstandscommissie die vond dat het hierbij om onbevoegden ging. De bouwstijl, in Oud-Hollandsche Stijl, sloot goed aan bij de functie van het pand als 'Oud-Hollandsche Bierhal'. Oorspronkelijk was er aan de onderpui een luifel bevestigd. Ook de luiken van de vensters verdwenen.

Monumentenstatus: GM
Monumentennummer: 205049
Adres: Westermarkt 23
Adressen: Westermarkt 23
Inschrijvingsdatum: 22-03-2005
Redengevende omschrijving: geen beschrijving

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Westermarkt 23 (© Walther Schoonenberg)
Westermarkt 23
Kruiskozijnen, speklagen, lelieankers en ontlastingsbogen: allemaal in Oud-Hollandse Stijl (© Walther Schoonenberg)
Kruiskozijnen, speklagen, lelieankers en ontlastingsbogen: allemaal in Oud-Hollandse Stijl
Westermarkt 17 t/m 29 en zijgevel van Prinsengracht 283. Foto van Cornelis G. Leenheer
Westermarkt 17 t/m 29 en zijgevel van Prinsengracht 283. Foto van Cornelis G. Leenheer

Laatste wijziging: oktober 2021

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]