Westermarkt 23

Adres: Westermarkt 23
Postcode: 1016DJ
Architect: Coeterier & Ladiges

(3 afbeeldingen)

Winkelhuis met bovenwoning met een trapgevel in neo-renaissance-stijl met speklagen, ontlastingsbogen en lelieankers. Ook de kruiskozijnen refereren aan de 17de eeuw. Pand is een goed voorbeeld van het eclecticisme dat ondanks de vernieuwing door Berlage na 1900 nog decennia doorloopt in de binnenstad.

In april 1911 opende Klaas Hoogerhoud (1844-1923) hier zijn 'Oud-Hollandsche Bierhal en Bottelarij'. Hoogerhoud had in 1902 een bestaande bierhal overgenomen op nr. 29. Hij woonde enkele jaren boven of achter de zaak. Coeterier & Ladiges waren aannemers en makelaars en behoorden dus tot de groep van bouwkundigen die in Amsterdam veel hebben gebouwd, maar met tegenzin van de Welstandscommissie die vond dat het hierbij om onbevoegden ging. De bouwstijl, in Oud-Hollandsche Stijl, sloot goed aan bij de functie van het pand als 'Oud-Hollandsche Bierhal'. Oorspronkelijk was er aan de onderpui een luifel bevestigd. Ook de luiken van de vensters verdwenen.

Adressen: Westermarkt 23

Westermarkt 23