Leidsegracht 44

Adres: Leidsegracht 44
Oud adres: HH22, wijk 34, klein nr. 21, kadaster E3174, verponding 6278
Postcode: 1016CM
Architect: Walter Pehlemann / W.J. Klein
Opdrachtgever: H. van Riet

(11 afbeeldingen)

Historiserende nieuwbouw uit 1999-2003, geïnspireerd op de 17de-eeuwse klokgevel die hier vóór 1926 stond. Klokgeveltop herplaatste top van elders (Zwanenburgerstraat 10), een klokgeveltop met banden met fruit- en groentemotieven. Het fronton en de vazen zijn nieuw gemaakt. Nieuwe gevelsteen met twee rietstengels en twee pluimen en de tekst: PLUIM (boven) VAN RIET (onder), en de jaartallen 1685 en 2000.

Voor deze nieuwbouw is een vroeg-20ste-eeuws pand met erker uit 1926 gesloopt. Dat pand had kenmerken van de Amsterdamse School, maar was geen beschermd monument. De nieuwe eigenaar, de heer Van Riet, wilde het pand, dat overigens in een zeer slechte bouwkundige staat verkeerde, vervangen door historiserende nieuwbouw, geïnspireerd op een oude foto waarop de 17de-eeuwse klokgevel was te zien die in 1926 werd vervangen door het Amsterdamse School-pandje. Daarbij werd gebruik gemaakt van een klokgeveltop van elders, nl. Zwanenburgerstraat 10, een klokgeveltop met banden met fruit- en groentemotieven. Het fronton en de vazen zijn nieuw gemaakt. Ook werd veel aandacht besteed aan de nieuw gemaakte hardstenen stoep, die behoorlijk hoog werd door het hoge souterrain dat werd gemaakt. Om de nieuwbouw te documenteren werd een nieuwe gevelsteen geplaatst met twee rietstengels en twee pluimen en de tekst: PLUIM (boven) VAN RIET (onder), en de jaartallen 1685 en 2000. Het fronton, de siervazen, de gevelsteen en de hardstenen stoep zijn gemaakt door Tobias Snoep.

Gebruikte literatuur:

• Martin Pruijs. 'Een eindeloos verlangen naar het oude.' In: Vincent van Rossem (red.). Amsterdam maakt Geschiedenis. Amsterdam, 2004: p. 79-103
  • Walther Schoonenberg. 'Herplaatste geveltoppen XIII. Leidsegracht 44.' Binnenstad 202 (nov. 2003)

Leidsegracht 44