Postcode: 1015CE
Architect: Joh. A. Riesener

(7 afbeeldingen)

Nieuwbouw uit de 20ste eeuw in een moderne vormgeving tracht desalniettemin een historische grachtengevel na te bootsen door de klassieke indeling in basement, middengevel en een kroonlijst als gevelbeƫindiging. Monumentale entree in het midden met een dubbele stoep in een middenrisaliet. Gedenksteen met de beeltenis van P.C. Hooft in de top van de gevel.

Op het Grachtenboek is een trapgevel uit ca. 1620 te zien, de oorspronkelijke bebouwing in de Derde Uitleg. Het huis is vermoedelijk gebouwd door huistimmerman Cleas Jansz Langendijk die het nalaat aan zijn zoon Jan Claes die het op zijn beurt in 1651 verkoopt aan Leonora Helmans (1595-1661), de weduwe van Pieter Cornelisz Hooft (1581-1647]. Echter, de familie Hooft woonde hier vermoedelijk als huurder al vanaf 1631. P.C. Hooft was dichter, toneelschrijver en historicus, maar ook drost van Muiden en baljuw van Naarden. Hij maakte van het Muiderslot een intellectueel-artistiek centrum, dat in de 19de eeuw de Muiderkring werd genoemd. Bij zijn 300ste geboortedag werd in het pand aan de Keizersgracht een gedenksteen met de beeltenis van P.C. Hooft geplaatst. Het voor onze geschiedenis zo beroemde huis werd echter in 1913 gesloopt.

De katholieke orde van de Hospitaalbroeders van Sint Johannes de Deo, vanaf 1888 gevestigd op Keizersgracht 67, had meer ruimte nodig. In 1895 werd nr. 69 en binnen een jaar daarna nr. 65 bij het verpleeghuis gevoegd. Nieuwbouwplannen volgden al in 1903 toen nr. 65 werd gesloopt en vervangen, in 1913 werden ook de nrs. 47 t/m 63 gesloopt en vervangen door nieuwbouw (zie Keizersgracht 47-53). Daardoor verdween het Fontaine hofje. In 1972 werd de instelling gesloten. Sloop en vervanging door het huidige wooncomplex vond plaats in 1978/79. De gedenksteen uit 1881 werd herplaatst in de top van het gebouw.

Keizersgracht 47-61. Het St. Johannes de Deo, een rooms-katholiek broederhuis
Keizersgracht 55-61. Tekening uit het Grachtenboek van Caspar Philips.