Oud adres: 333: LL293, wijk 41, klein nr. 332, kadaster E3621, verponding 2255
335: LL292, wijk 41, klein nr. 331, kadaster E3620, verponding 2254
337: LL291, wijk 41, klein nr. 330, kadaster E3619, verponding 2253
Postcode: 1016GZ
Architect: Pieter Cornelisse Rosevelt (timmerman/houtkoper)

(5 afbeeldingen)

Drie oorspronkelijk identieke 17de-eeuwse huizen met 18de-eeuwse gevels en 19de-eeuwse rechte lijstbekroningen (in de 19de eeuw verhoogd), puntdakje. Fraaie 17de-eeuwse maar later gewijzigde houten onderpuien. Door Stadsherstel herbouwd in 1967, met hergebruik van afkomende materialen.

De huizen op nummer 333-337 werden geheel identiek gebouwd, schrijft Isabelle van Eeghen, met gemeenschappelijke muren en goten. De huistimmerman-houtkoper Pieter Cornelisse (Rosevelt) bouwde ze in plaats van de oude bebouwing in 1646. Hij was al 38, toen hij in 1642 trouwde met Giertie Dircks (Daems) en reeds op 12 oktober 1648 werd hij in een eigen graf in de Westerkerk begraven. De huizen werden op 24 augustus 1649 op naam van de weduwe voor de verponding getaxeerd. De weduwe volgde haar man reeds op 16 december 1652 in het graf. Ten behoeve van de twee nagelaten kinderen werd op 19 februari 1653 voor notaris van de Ven een inventaris opgemaakt. Daaruit blijkt, dat de ouders niet onwelgesteld waren geweest. Ze lieten niet minder dan acht huizen na, waarvan zelfs één op de Herengracht. Daartegenover stonden echter ook flinke schulden. Zelf hadden ze in een achterhuis op de Rozengracht naast hun houttuin gewoond.

De huizen aan de Prinsengracht waren alle drie verhuurd voor f 360,- in het jaar. Twee van deze huizen werden op den duur verkocht: nr. 335 op 26 april 1675 aan Bartholomeus van de Waal en nr. 337 op 1 mei 1680 aan Claas Claesz Post.

Het derde huis, nr. 333, bleef veel langer in het bezit van de familie Rosevelt. In 1721 vererfde het huis op Mr. Albert Fabricius. Het werd toen bewoond door de kunstschilder Verkolje. Ofschoon Mr. Albert Fabricius direct tot verkoop overging, hoefde Verkolje toch niet te verhuizen. De koopster was namelijk Margaretha Waldorp, weduwe van Anthony Beudeker, die op dezelfde 17 januari 1722 ook eigenaresse werd van het oude Rosevelthuis op de Rozengracht, dat zij zelf bewoonde. Uit de overdracht leren wij niet alleen, dat zij f 5500,- voor het huis op de Prinsengracht betaalde, maar ook allerlei akten kennen over de familie (van) Rosevelt, die - het blijkt al uit het 'van' - erg gestegen was op de maatschappelijke ladder.

In de 19de eeuw kregen de drie huizen rechte kroonlijsten en werden

daarbij de dakvensters omhoog gebracht. De 17de-eeuwse huizen van de timmerman Pieter Cornelisse Rosevelt bleven echter verder grotendeels in stand. In 1967 moesten ze worden herbouwd.

Gebruikte literatuur:

• I.H. v. E. 'De restauratie van Prinsengracht 333-339'. Maandblad Amstelodamum 56 (1969): p. 229-232

Adressen: Prinsengracht 333
Inschrijvingsdatum: 01-09-1970
Redengevende omschrijving: Tot en met de hoofdverdieping herbouwd en daarboven in de oorspronkelijke proporties gereconstrueerd pand dat voordien in de kern uit de 17e eeuw dateerde maar boven de hoofdverdieping in de 2e helft van de 19e eeuw hoger was opgetrokken; de puibetimmering en gevellijst uit de 2e helft van de 19e eeuw zijn aan de overigens in vroeg 19e eeuwse trant opgetrokken gevel herbruikt. In het stadsbeeld passend gebouw van eenvoudige en traditionele architectuur.
Adressen: Prinsengracht 335
Inschrijvingsdatum: 01-09-1970
Redengevende omschrijving: Uiterlijk ongeveer in de voordien bestaande - vroeg 19e eeuwse - vorm herbouwd huis dat in de kern uit de 17e eeuw dateerde.
Adressen: Prinsengracht 337
Inschrijvingsdatum: 01-09-1970
Redengevende omschrijving: Uiterlijk ongeveer in de voordien bestaande - 19e eeuwse - vorm herbouwd huis dat in de kern uit de 17e eeuw dateerde.

Prinsengracht 333.
Houten onderpui met winkelkast.