Rozenstraat 64-76

Adres: Rozenstraat 64-76
74: EE343, wijk 40, klein nr. 27, kadaster E929, verponding 2181
76: EE342, wijk 40, klein nr. 28, kadaster E930, verponding 2180
Postcode: 1016NX
Architect: Scala Architecten, Mieke Bosse

(11 afbeeldingen)

Nieuwbouw met historiserende gevel met hergebruik van twee oude geveltoppen, één afkomstig van het gesloopte Van Houtenpand op deze locatie.

Het Van Houtenpand Rozenstraat 72 werd in 2009 gesloopt. Het rijkmonument met nummer 5108 had de redengevende omschrijving: “Huis, vanwege de (incomplete) zandstenen onderdelen van de gevelhals (2e kwart 18e eeuw)”. Het was in 1934 gebouwd naar ontwerp van Eelke van Houten in 1934. De gevel wordt afgesloten met een 18de-eeuwse halsgeveltop. De begane grond was voorzien van een garagedeur met aan de rechterzijde een onder een hoek geplaatste, verdiepte toegangsdeur. Links van de garagedeur bevond zich een eerste steen met de tekst: “Eerste steen gelegd door Jozephus W. Schievink 24 maart 1934, geboren 2 mei 1923”. De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad voerde een strijd tegen de sloop die echter niet succesvol was.

Het pand, evenals de buurpanden, werd vervangen door nieuwbouw door woningbouwvereniging Eigen Haard op Rozenstraat 64-76. Voor het betonskelet van dit woongebouw werden enkele historiserende gevels opgetrokken, waarop een tweetal oude geveltoppen werd herplaatst, de oude geveltop van Rozenstraat 72 (voor de tweede keer) en een hier zeer op gelijkende geveltop van Bergstraat 6 (voor de eerste keer). In de nieuwbouw werd de eerstesteen van 1934 opnieuw aangebracht.

• Walther Schoonenberg. 'Rozenstraat 72. Vereniging haalt gelijk bij voorzieningenrechter'. Binnenstad 222 (juli 2007)
  • Walther Schoonenberg. 'De Van Houtenmonumenten. Een reconstructie van de werkwijze van bouwinspecteur Eelke van Houten (1872-1970).' Bulletin KNOB 2012-4: p. 221-231

Rozenstraat 68-76
Rozenstraat 72