Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Sint Olofssteeg 4

Het Jopenvat

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Literatuur
  4. Register
  5. Afbeeldingen
  6. Google Maps

Huisnaam: Het Jopenvat
Adres: Sint Olofssteeg 4
Sint Olofssteeg 8 (nieuw adres)
Oud adres: (Wijde Oudezijds Kapelsteeg) M259, wijk 1, klein nr. 3, kadaster G484, verponding 109
Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Klokgevel
Bouwjaar: 1659
Eigendom: Vereniging Hendrick de Keyser 1924
Restauratie: 1929, 1946, 1994/95 (na brand)

(6 afbeeldingen)

Hoekhuis (klein, ondiep en hoog: insteek en twee verdiepingen), oorspronkelijk 17de-eeuwse hals, sinds 18de-eeuwse sobere klok, gevelsteen met vat, hoge houten onderpui (oorspronkelijk met twee deuren, huis met bovenwoning, rechterdeur dichtgezet), kelderingang in rechter zijgevel, ankers met jaartal 1659 in de linker zijgevel.

Het huis Het Jopenvat (naar de gevelsteen) wordt ook wel het 'Huis aan de Drie Stegen' genoemd, omdat het op de hoek staat van Sint Olofssteeg, de Nieuwebrugsteeg en het Wijngaardsstraatje. Merk de zware puibalk op waarop de gevel rust. Het pand is vanaf de Zeedijk te zien door de Sint Olofssteeg, maar ook op de OZ Voorburgwal: het pand is dus extra waardevol voor het beschermd stadsgezicht en is gelukkig in goede handen: het is al vanaf 1924 eigendom van de Vereniging Hendrick de Keyser. Het bouwjaar is bekend omdat zich in de zijgevel ankers vormgegeven in het jaartal 1659 bevinden.

Bij kleuronderzoek werd ontdekt dat de kozijnen in de zijgevel in een bepaalde periode rood geschilderd waren, vrij ongebruikelijk omdat kozijnen doorgaans in Bentheimer zandsteenkleur zijn geschilderd. Dit is bij een schilderbeurt teruggebracht. Een vrij curieuze reconstructie van een vermeend 17de-eeuws kleurbeeld.

Gebruikte literatuur:

  • R. Meischke, H.J. Zantkuijl, W. Raue en P.T.E.E. Rosenberg. Huizen in Nederland. Amsterdam. Zwolle, 1995: p. 165-166

[Overige literatuur]

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 5493
Adres: Sint Olofssteeg 8
Adressen: Sint Olofssteeg 8 A B
Inschrijvingsdatum: 06-10-1970
Redengevende omschrijving: Op bolle puibalk overgebouwde gevel (midden XVII) onder eenvoudige klokvormige top (XVIII). Geprofileerde lijsten boven de verdieping-vensters.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Sint Olofssteeg 8 (© Walther Schoonenberg)
Sint Olofssteeg 8
Sint Olofssteeg 8 (© Walther Schoonenberg)
Sint Olofssteeg 8
Sint Olofssteeg 8 (© Walther Schoonenberg)
Sint Olofssteeg 8
Zijgevel (© Walther Schoonenberg)
Zijgevel
Gevelsteen Jopenvat
Gevelsteen Jopenvat
Sint Olofssteeg 8 (voorheen 4). Foto ca. 1931
Sint Olofssteeg 8 (voorheen 4). Foto ca. 1931

Laatste wijziging: oktober 2024

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]