Keizersgracht 225
De Koopermoole
Huisnaam: De Koopermoole
Adres: Keizersgracht 225
Oud adres: LL203, wijk 41, klein nr. 278, kadaster E3781, verponding 2209
Postcode: 1016DV
Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Verhoogde lijstgevel
Bouwstijl:
Lodewijk XV
Bouwjaar: 1746
(12 afbeeldingen)
Verhoogde lijstgevel in Lodewijk XIV-stijl, met halfcirkel verhoogde lijst met attiek met balustrade en versierde middenverhoging (kuif), fraaie deuromlijsting met Composiet pilasters en gebogenfronton met kuif en reliëf en inschrift 'De Koopermoole' met jaartal, stoep met S-vormige flesbaluster. Interieur: stucwerk in Lodewijk XV-stijl en een trapbaluster uit dezelfde tijd.
Het huis De Koopermoole heeft een fraaie verhoogde lijstgevel in een overgangsstijl van Lodewijk XIV naar XV. De met een kleine halfcirkel verhoogde kroonlijst heeft een attiek met een open balustrade en een gesloten middenverhoging met kuif. De enige versieringen, die op deze goed geproportioneerde gevel voorkomen, zijn te vinden in de top en in de deurpartij.
De ingang is versierd met een fraaie deuromlijsting met composiet-pilasters en een gebroken fronton met kuif en reliëf. Onder het relief staat de naam "De Koopermoole", evenals het jaaral 1746. De afbeelding is gepolychromeerd.
De stoep is eveneens rijk versierd. De S-vormige baluster die hier is toegepast, is uiterst zeldzaam en komt maar op een paar plaatsen in de stad voor. Het is merkwaardig dat schuin aan de overzijde van de gracht nog een voorbeeld van een dergelijke beginbaluster voorkomt: Keizersgracht 224 (het huis Saxenburg, 1765), een duidelijke navolging.
Het huis is een gangbaar drie-raams breed grachtenhuis. Het interieur kan als voorbeeld dienen voor de gangbare indeling van een dergelijk huis. Aan één zijde, bij dit huis aan de linkerzijde, bevindt zich de ingang. Daarachter ligt een gang die helemaal doorloopt, langs de binnenplaats af, naar het achterhuis. Daar de gang zich aan één zijde van het huis bevindt, zijn er slechts deuren aan één kant. De deuren leiden naar de voor- en achterkamer van het voorhuis. In veel huizen bevinden zich tegenover deze deuren schijndeuren. Bij Keizersgracht 225 is dat niet het geval, maar wel is symmetrie aanwezig in het stucwerk van de gang.
De zaal in het achterhuis is iets hoger gelegen dan de beletage van het voorhuis, waardoor enkele treden naar de ingang van de Zaal leiden. Enkele treden naar beneden leiden naar het souterrain dat ook bereikbaar is via de dienstingang in de stoep. De treden zijn onderdeel van het trappenhuis dat zich bij Amsterdamse grachtenhuizen doorgaans in het tussenlid tusen het voor- en achterhuis bevindt, dus naast de binnenplaats tussen voor- en achterhuis. Ook bij dit huis is dat het geval.
Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 2285
Adres: Keizersgracht 225
Adressen: Keizersgracht 225 A B C D E F G H K
Inschrijvingsdatum: 05-06-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel onder gebeeldhouwde, verhoogde zandstenen lijst en attiek, met gesneden deuromlijsting en vier Louis XIV flesbalusters en S-vormige hoofdbaluster, alles uit 1746; latere gevellantaren. Inwendige stucgang.
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
[Grachtenboek van Caspar Philips]
Laatste wijziging: februari 2016