Vroom & Dreesmann

Naam: Vroom & Dreesmann
221: D49, wijk 27, klein nr. 132, kadaster F3350, verponding 3867
Gebouwtype: Winkel/warenhuis
Architect: F.M.J. Caron (1912), Jan Kuijt Wzn. (1928)
Opdrachtgever: Vroom & Dreesmann

(14 afbeeldingen)

Vml. warenhuis van Vroom & Dreesmann kwam in verschillende fasen tussen 1912 en 1934 tot stand en raakte daarna nogal verrommeld. In 2017 werd het complex getransformeerd, waarbij de gevels werden gerestaureerd. Ook werd de in de loop der jaren volgebouwde St. Jorissteeg weer vrijgemaakt. De architectuur van Caron uit 1912 en van Jan Kuijt uit 1928 is daardoor weer te ervaren.

Het vml. warenhuis van Vroom & Dreesmann is een in de loop van de jaren gegroeid complex gebouwen aan de Kalverstraat en het Rokin. F.M.J. Caron (1866-1945) ontwierp het in 1912 geopende gebouw (waar voorheen R.K. schuilkerk Het Boompje was), het eerste als zodanig ontworpen warenhuis in Nederland. Een veel radicalere ingreep met een stalen glaspui, opgedeeld in kleinere eenheden, volgde tussen 1928-1934 door architect Jan Kuijt Wzn. (1884-1944). Als het geheel was gerealiseerd, had een met De Telegraaf vergelijkbaar gebouw ontstaan, maar het bleef onvoltooid, waardoor delen van het gebouw van Caron nog aanwezig zijn. Er ontstond in de loop der jaren een rommelig complex waarin de individuele gebouwen niet meer te goed herkennen waren. Onderdeel van het complex maakten ook het 19de-eeuwse gebouw van de architecten Jacot en Oldewelt aan de Kalverstraat 201-203 hoek Sint Jorissteeg en de 18de-eeuwse pakhuizen aan het Rokin 158-160 uit.

Na het faillissement van V&D in december 2016 ontwikkelde de investeerdersmaatschappij IEF Capital een herinrichtingsplan voor het Rokin/Kalverstraatcomplex voor een ingrijpende transformatie tot kantoor, winkels en horeca. Het architectenbureau Office WinHov uit Amsterdam ontving hiervoor de opdracht. Het bureau streefde ernaar de kenmerkende architectuur van zowel Caron uit 1912 als Kuijt uit 1928 zoveel mogelijk te handhaven en te herstellen. Daarbij zijn de aanbouwen aan de Rokinzijde verwijderend en werd de dichtgebouwde Sint Jorissteeg tussen Kalverstraat en Rokin weer opengemaakt. Het architectenbureau spreekt van een "kritische reconstructie". De ingreep had tot doel "versterking van de karakteristiek van de oorspronkelijke gebouwen en het zichtbaar maken van de verschillende tijdslagen". De stalen vliesgevel bleek bouwtechnisch in een slechte staat, maar was architectuurhistorisch van groot belang en werd daarom gereconstrueerd.

Gebruikte literatuur:

• Radboud van Beekum. 'Vroom & Dreesmann. Een nieuw begin voor een vertrouwd gebouw'. Binnenstad 281 (mei/juni 2017)

Functie: Winkelpand
Bouwstijl: Berlagiaans