Kloveniersburgwal 31

Huis Hinlopen

Adres: Kloveniersburgwal 31
Oud adres: C292, wijk 13, klein nr. 58, kadaster G3112, verponding 3624
Architect: Daniël Marot? / Ignatius van Logteren
Opdrachtgever: Francois van Hinloopen

(27 afbeeldingen)

Lijstgevel met rechte kroonlijst en dwarsdakje van later, in 1709 verbouwd, rijk versierde ingangspartij met deur- en raamomlijstingen in Lodewijk XIV-stijl (met borstbeeld). Interieur: vroegst gedateerde stucwerk (1709), tevens eerste werk van Ignatius van Logteren, stucwerkplafond in gang en in achterkamer (in kamer met figuratieve voorstelling en familiewapens); stucwerk en schouw in voorkamer laat-18de-eeuws; ovale trap in het tussenlid tussen voor- en achterhuis.

Dit belangrijke vroeg-18de-eeuwse grachtenhuis is het vroegste voorbeeld van de Lodewijk XIV-stijl in Amsterdam. Het al bestaande huis van mr Michiel Hinlopen werd in 1708 geërfd door diens oomzegger, mr. François Hinlopen (1657-1719) die sedert 1684 gehuwd was met Sara van Reygersbergh (1657-1735). Diens wapen is in het stucwerk van de achterkamer aangebracht. Hij heeft het huis verbouwd en de gevel en het interieur laten aanbrengen dat vandaag de dag nog grotendeels aanwezig is. Pieter Fischer werpt echter de hypothese op dat de verbouwing heeft plaatsgevonden rond 1712, toen François' zoon Jan (1686-1748) in het huwelijk trad met Johanna van Goor. Stilistisch vertoont de gevel een verwantschap met het toen juist gebouwde tuinhuis en achtergevel van Keizersgracht 317 (1712), in opdracht van Christoffel Brants (zie de cannelure- of groevenlijst, de keizerskop en ook de ornamentele beeldhouwtrant). Fischer schrijft het ontwerp toe aan Simon Schijnvoet die toen als uitvoerend medewerker Anthonie Turck in dienst had. De groevenlijst in het basement is typisch voor het werk van Turck dat we ook bij andere panden in de stad aantreffen. De wapenschilden die als hoekconsoles onder de kroonlijst zijn toegepast doen denken aan Singel 390 (ca. 1700) waar het perkamentbladen zijn, hetgeen ook een pand is uitgevoerd door Turck. De rechthoekige sierpanelen onder de vensters van de 1ste verdieping in Marot-stijl zijn waarschijnlijk wel door Turck gehakt maar vermoedelijk naar ontwerp van Schijnvoet.

Of toch door Marot zelf? In 2005 werd een pentekening geveild van het ontwerp van het stucplafond in de achterkamer van Daniël Marot (Parijs 1661 - Den Haag 1752), een Franse Hugenoot die zich in 1686 in Den Haag vestigde en de hofarchitect werd van stadhouder Willem III. Marot bracht de Lodewijk XIV-stijl naar Nederland en zijn invloed op de architectuur en decoratieve interieurkunst in de vroege 18de eeuw was groot. In 1707 kocht hij een huis in de Sint Antoniesbreestraat te Amsterdam en tussen 1715 en 1747 bezat hij een huis aan de Reguliersgracht, maar toch zijn er maar weinig ontwerpen van Amsterdamse huizen aantoonbaar van zijn hand. Vanwege de opgedoken pentekening schrijft Vlaardingerbroek het ontwerp van het huis daarom toe Marot. De ene toeschrijving hoeft de andere niet te bijten. Marot was immers een architect en vormgever, Schijnvoet vooral een aannemer en Turck en Van Logteren uitvoerders zodat ze allemaal tegelijk aan dit project verbonden konden zijn.

Het stucwerk in de gang en de achterkamer is door Fischer aan Ignatius van Logteren (1685-1732)  toegeschreven. De gang is zuiver decoratief. Het plafond is onderverdeeld in vijf compartimenten gemarkeerd door geschulpte encadrementen die onversierde velden omgrenzen. In de koof die de overgang vormt naar de zijwanden bevindt zich een fraaie lijst bestaande uit elkaar afwisselde palmetten, acanthusbladeren en lambrequins met een bloemkelk. Het stucplafond in de achterkamer - dat in 1950 vanwege een ernstige beschadiging door een door het plafond gebroken lift werd afgedekt door een verlaagd plafond en uiteindelijk in 1986 door Hans 't Mannetje werd gerestaureerd - bevat aan de ene zijde het alliantiewapen Hinlopen-Van Reygersbergh, aan de andere zijde het monogram HR, aan beide zijden geflankeerd door twee vrouwenfiguren. De koofrand is gelijk aan die van de gang. De kwaliteit is uitzonderlijk hoog. Het is mogelijk het vroegste decoratieve en figuratieve stucplafond in een burgerwoning in Amsterdam. Als de toewijzing aan Ignatius van Logteren juist is, dan is dit tevens zijn vroegste werk. Het dateert op z'n vroegst uit 1709, op z'n laatst uit 1712. De door de liftdoorbraak verloren gegane vrouwenfiguur werd bij de restauratie weer toegevoegd door een kopie te maken van één van de andere drie figuren.

Gebruikte literatuur:

• P.M. Fischer. Ignatius en Jan van Logteren. Beeldhouwers en stuckunstenaars in het Amsterdam van de 18de eeuw. Alphen aan den Rijn, 2005: p. 71-72, 81-82, 107-109, 135, 165
  • Pieter Vlaardingerbroek. De wereld aan de Amsterdamse grachten. Amsterdam, 2013: p. 84
  • Hans Tulleners. 'Kloveniersburgwal 31 , met het vroegst gedateerde stucplafond in Amsterdam.' De Lamp 97 (april 1986)

Adressen: Kloveniersburgwal 29
Inschrijvingsdatum: 25-06-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel onder rechte lijst met triglyfen (XVIIIa); rijk gebeeldhouwde zandstenen ingangspartij en op de eerste verdieping versiering onder de vensters.

Ondergevel
Deur- en raamomlijsting
Detail van de deuromlijsting
Detail van de raamomlijsting
Detail van de gevel
Detail van de gevel
Kloveniersburgwal 31 naast het Trippenhuis.
Gevelbeëindiging met kroonlijst en wapens als hoekconsoles
Natuurstenen basement met groevenlijst
Gang gezien naar het achterhuis
Gang gezien naar de voordeur
Stucwerk in de gang
Kloveniersburgwal 31. Stucwerkplafond toegeschreven aan Ignatius van Logteren
Kloveniersburgwal 31. Stucwerkplafond achterkamer toegeschreven aan Ignatius van Logteren
Stucplafond achterkamer
Eén van de vroegste stucwerkplafonds van Amsterdam, weer in het zicht gekomen na verwijdering van verlaagd plafond uit 1950.
Oudste stucplafond van Amsterdam, na verwijdering van liftinbouw (links één van de twee overgebleven figuren).
Hans 't Mannetje restaureert het stucplafond
Daniel Marot, ontwerp voor een plafond, pentekening geveild in 2005 in New York (Cottone Auctions)