Bouwkonst

Huisnaam: Bouwkonst
Oud adres: KK96, wijk 29, klein nr. 450, kadaster F180, verponding 4937
Postcode: 1016AJ
Architect: Anthonie Turck
Opdrachtgever: Anthonie van Wijngaarden (meester-timmerman)

(10 afbeeldingen)

Eerste voorbeeld van een rijk gebeeldhouwde verhoogde lijstgevel met halfcirkelvormige verhoging en attiek met halfliggende beelden Apollo en Minerva, imposante deuromlijsting uit bouwtijd met twee putti met cartouche met zittende vrouw en onderschrift "Bouwkonst".

Deze verhoogde lijstgevel in een vroege Lodewijk XIV-stijl heeft een halfcirkelvormige verhoging, daarboven een rijk gebeeldhouwde, attiekachtige versiering met de halfliggende beelden Apollo en Minerva. In de hoeken hangen aan de kroonlijst vellen tekenpapier: de bouwheer Anthonie van Wijngaarden was meester-timmerman (we zouden dat nu "architect" noemen). Hij stelde zich voor als een gecultiveerd bouwkundige onder bescherming van de patronen van de kunsten: Apollo en Minerva. Het beeldprogramma van de top verwijst dus naar het beroep van de bouwheer. Ook de naam van het huis, de Bouwkonst, verwijst daarnaar. Mogelijk heeft Van Wijngaarden zelf zijn woonhuis ontworpen, al dan niet in samenwerking met de beeldhouwer Anthonie Turck, wiens hand wij herkennen in het beeldhouwwerk.

Op oude tekeningen is te zien dat de geveltop bekroond was met een hemelbol, vergelijkbaar met die van het stadhuis op de Dam (gedragen door Atlas) dat wellicht een inspiratiebron is geweest. In 1731 wordt een opengewerkte globe geplaatst op Herengracht 475. De globe van Singel 390 is in 1914 verwijderd. In december 2002 werd echter een nieuw gemaakte hemelbol op de gevel teruggeplaatst. Waarschijnlijk sierde de globe de gevel van oudsher: de hele gevel heeft betere verhoudingen gekregen nu er een bekroning op staat en de loze verhoging in het midden krijgt opeens een functie. Bovendien past de globe, die immers verwijst naar de kosmische godensfeer,

bij de uitgebeelde goden. Singel 390 heeft misschien wel de mooiste deuromlijsting van Amsterdam. De deurpartij is uit de bouwtijd (±1700) en heeft twee putti met een cartouche met een zittende vrouw. Het onderschrift "Bouwkonst" is in deze cartouche aangebracht. Een dergelijke deuromlijsting is er ook geweest op Keizersgracht 606-608, maar daar is de oorspronkelijke deuromlijsting in de loop van de tijd verdwenen.

• M. Fischer. Ignatius en Jan van Logteren. Alphen aan den Rijn, 2005: p. 64-65

Inschrijvingsdatum: 29-09-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel onder gebeeldhouwde verhoogde lijst waarop beelden van Apollo en Minerva en met gebeeldhouwde deuromlijsting (XVIIIa).

Singel 390 vóór de herplaatsing van de hemelglobe
Singel 390: éérste voorbeeld van top met liggende beelden