Huize Goudstikker

Huisnaam: Huize Goudstikker
Postcode: 1017CA
Architect: W. Hamer (1875), Herman Walenkamp (1903)
Opdrachtgever: Martinus Alewijn (1670), Jacobus Hermanus Insinger (1875), Pieter Langerhuizen Lambertsz (1903)
Restauratie: 1903 (Herman Walenkamp), 1954 (A.J. Kleykamp/Arthur Staal)

(24 afbeeldingen)

17de-eeuws huis, verbouwd in 1875 door W.Hamer, lijstgevel met gebogen fronton boven geaccentueerde middenas, een attiek met twee vazen, hoeklisenen en festoenen. De dubbele stoep verdween bij deze verbouwing, maar keerde in 1903 terug. Interieur: monumentaal trappenhuis uit 1875 en diverse ingebrachte interieurelementen van elders, zoals: deurstukjes van Jacob de Wit in de zaal, afkomstig van Herengracht 609-611, en een schouw uit achterkamer, afkomstig van Herengracht 450.

Dit belangrijke 17de-eeuwse grachtenhuis, waar ondermeer Dirk Wuytiers van Werve (vanaf 1696) en Nicolaas Pancras (vanaf 1738) woonde, en dat een koetshuis met twee woningen had op Keizersgracht 517, wordt in 1875 grondig verbouwd door architect W.Hamer in opdracht van Jacobus Hermanus Insinger, waarbij een gevel in traditionele trant werd gemaakt: een bakstenen lijstgevel met zandstenen middenrisaliet en hoeklisenen, waarbij op de middenrisaliet een gebogen fronton werd geplaatst. Op de attiek staan twee vazen, terwijl tussen de beletage en de eerste verdieping enkele festoenen zijn aangebracht. De ingang werd bij deze verbouwing verplaatst naar straatniveau, waardoor de dubbele stoep verdween. Inwendig werd een monumentaal trappenhuis met notenhouten balustraden aangelegd. De wanden daarvan werden behangen met 17de-eeuwse wandtapijten. Tegen de achtergevel werd een eetzaal gebouwd, dat met notenhout werd betimmerd.

In 1903 vond een renovatie en restauratie plaats door architect Herman Walenkamp. Daarbij keerde de ingang op de beletage en de dubbele stoep terug. Achter de teruggekeerde ingang werd, zoals het hoort, een hal gemaakt, maar Walenkamp liet het monumentale trappenhuis van W. Hamer in stand.

In 1926 werd het grachtenhuis gekocht door de Joodse kunsthandelaar Jacques Goudstikker (1897-1940) die van het pand de hoofdvestiging van zijn firma maakte. Verschillende interieurelementen van elders werden ingebracht, zoals deurstukjes van Jacob de Wit in de achterkamer, afkomstig van Herengracht 609 (in 1928 ingebracht). Op de eerste verdieping bevinden zich drie stijlkamers met betimmeringen in verschillende stijlen, die als toonkamers dienden. In 1940 kwam de kunstverzameling Jacques Goudstikker in handen gekomen van Nazi-Duitsland. Nazi-minister Göring hield zich daarmee persoonlijk bezig (er is een foto waarop we hem het pand zien betreden). Na de oorlog is een groot deel van de collectie in handen gekomen van de Nederlandse staat.

In de periode na de oorlog zijn diverse verbouwingen aan het pand uitgevoerd, o.a. door de vereniging BUMA die in het pand kantoor hield.

Originele interieuronderdelen uit dit grachtenhuis treffen we elders aan. In 1903 en in 1928 werden bij F. Muller diverse interieuronderdelen uit dit pand geveild. Zo bevinden zich vroege plafondschilderingen van Jacob de Wit uit ca. 1720 deel uitmakend van het interieur van Wuytiers zich in een landhuis te Hoevelaken.

Gebruikte literatuur:

• J.B.L. De Balbian Verster. 'De bocht van de Herengracht'. Jaarboek Amstelodamum 27 (1930): p. 179-260
  • Coert Peter Krabbe. 'Bescheidenheid is een deugd. Herman Walenkamp als restauratiearchitect.' Jaarboek M&A 8 (2009): p. 21-33
  • Paul Spies e.a. Het Grachtenboek Den Haag, 1991: p. 151-152
  • Henk Zantkuijl. Bouwen in Amsterdam. Amsterdam 1993: afb. 1759

Inschrijvingsdatum: 21-05-1970
Redengevende omschrijving: Dubbel huis (XVIII of ouder) met gevel uit 1875 in traditionele trant, voorzien van zandstenen hoekrisalieten en -middenpartij waarop fronton; stoep 1903.

Geaccentueerde middenpartij
Festoen op de voorgevel.
Herengracht 458. Tekening uit het Grachtenboekje van Cornelis Danckerts
De hal
Grisaille in de hal
Trapbaluster
Trapbaluster
Deuromlijstingen gang
Schouw in de voorkamer
Detail van de schouwspiegel
Gesneden deur
Deurstukken Jacob de Wit 1744 in achterkamer
Deurstukje van Jacob de Wit toont twee putti die een medaillon in grijstinten vasthouden
Deurstukje van Jacob de Wit met twee putti
Schouw in de achterkamer
De veilingcatalogus van F. Muller toont een historisch interieur met een deurstukje van Jacob de Wit
Plafondschildering van Jacob de Wit uit ca. 1720, thans in Huize Hoevelaken
Nazi-minister Göring verlaat het pand van kunsthandelaar Goudstikker op de Herengracht 458, juni 1940.