Amstel 97

Adres: Amstel 97
Oud adres: W749, wijk 14, klein nr. 191, kadaster H4010, verponding 4604
Postcode: 1018EL
Bouwjaar: 1736, 1ste helft 19de eeuw

(9 afbeeldingen)

Oorspronkelijk gebouwd met beneden- en bovenwoningen: ingangspartij met deuromlijsting, twee deuren en frontale stoep met stoepbalusters in Lodewijk XIV-stijl uit de bouwtijd (flesbalusters). Interieur: In de voorkamer op de hoofdverdieping van de benedenwoning bevindt zich een klein plafondstuk gesigneerd en gedateerd J.G. Kuyk 1790, een verkleinde kopie van een plafondstuk van Jacob de Wit.

Op dit deel van de Amstel was de stadsroermakerij gevestigd, totdat in 1734 de grond in 25 kavels werd verkocht om er in 1736 een identieke rij halsgevels te bouwen. Dit pand heeft echter zijn halsgevel verloren en werd begin 19de eeuw gewijzigd in een lijstgevel. Ook de Empire-vensters dateren uit het begin van de 19de eeuw.

In de woonkamer op de bel-etage bevindt zich een klein plafondstuk dat in 1790 is geschilderd. Het is gesigneerd en gedateerd: "J.G. Kuyk Fecit 1790". Dit plafondstuk is in 1970 aangebracht als afsluiting van de restauratie en verbeeldt het aanbreken van de dageraad. Het is een verkleinde kopie van een groot plafondstuk van Jacob de Wit in Herengracht 476. De centrale figuur is Diana, de godin van de jacht en van de nacht. Verder zien we de Dageraad met een brandende toorts in haar hand en een ontwakend figuurtje die door het zonlicht wordt verdreven. Rechts wordt de sterrenhemel als een kleed weggetrokken.

Adres: Amstel 97
Adressen: Amstel 97 1,2,3,4,H
Inschrijvingsdatum: 26-03-1970
Redengevende omschrijving: Oorspronkelijk beneden- en bovenhuis met gevel (XVIIIb) onder rechte lijst (XIX A). Deuromlijsting XVIIIb, gewijzigd XIX. Vier Lod.XIV flesbalusters.

Amstel 97
Ingangspartij met frontale stoep