Herengracht 255A

Rembrandt Hotel

Adres: Herengracht 255A
Oud adres: KK167, wijk 29, klein nr. 187, kadaster F255, verponding 5034
Postcode: 1016BJ
Architect: W.J.M. Poggenbeek (1895); Gebr. Van Gendt (1933)

(8 afbeeldingen)

Hotelgebouw uit 1895 naar ontwerp van Poggenbeek: eclectische lijstgevel met neo-gotische (bekroning en figuratief beeldhouwwerk) en neo-renaissance (speklagen, blokken) kenmerken, steil Frans dak, natuurstenen rustica basement, ingang op begane grond in geaccentueerde meest rechtse as. Uitgebreid in 1933 door Van Gendt met twee raamassen links en dakkapellen toegevoegd.

Herengracht 255A was tot de sloop in de 19de eeuw het achtererf van Singel 292 en bestond uit een complex van stallen en koetshuizen, tevens een (zeldzame) achteruitgang van Singel 292. Het huidige hotelgebouw is in 1895 gebouwd naar ontwerp van W.J.M. Poggenbeek. Het ontwerp bevat neo-gotische en neo-renaissance kenmerken, terwijl het steile dak meer Frans dan Amsterdams aandoet. In 1933 werd het gebouw door de gebr. Van Gendt vergroot door uitbreiding met het 17de-eeuwse woonhuis op nummer 255, het meest linkse deel bestaande uit twee raamassen. Tevens werden dakkapellen in het steile dak aangebracht.

Het Rembrandt Hotel werd in 1975 geopend. Het hotel bestaat niet alleen uit dit gebouw aan de Herengracht, maar tevens uit de panden Singel 288, 290, 292 en 294. De verbouwing, inclusief de bouw van een quasi-18de-eeuws pand op Singel 294 werd uitgevoerd door het architectenbureau Henk Rappange.

Gebruikte literatuur:

• Ben Kroon. 'Henk Rappange, een architect uit de Amsterdamse bouwtraditie'. De Lamp 75/76 (sept. 1982): p. 39-42
  • Heleen van Rossum. 'Het pand Singel 292. Een wandeling door Joachim Rendorps huis in 1787.' Maandblad Amstelodamum 92-4 (2005): p. 15-24

Architect: Poggenbeek, F.W.M.

Herengracht 255A