Begijnensteeg 4

De Engelse Reet

Adres: Begijnensteeg 4
Oud adres: E279, wijk 26, klein nr. 3, kadaster F4368, verponding 3574
Postcode: 1012PN
Bouwjaar: 1ste helft 19de eeuw

(6 afbeeldingen)

Winkelhuis met lijstgevel met houten winkelpui waarin twee deuren met bovenlichten met decoratief roedenpatroon. De rechter deur voert naar de bovenwoningen. In de winkelruimte is een bekend Amsterdams café, de Engelse Reet, gevestigd.

Op 4 november 1893 begon Herman Willemsen op het Spui de bierkelder Zum Pilsener Club. Lang zou hij daar niet blijven, want er was een 'bouwquaestie' vergelijkbaar met die van Hotel Victoria: hij weigerde te vertrekken toen het pand moest verdwijnen voor het huidige Helios (oud adres Spui 9-13, thans 15). Willemsen koos echter eieren voor zijn geld en verhuist met zijn zaak in 1899 naar de Begijnensteeg. De zaak zag er toen al uit zoals nu, als een intieme huiskamer met zand op de vloer (zonder bar). Het publiek volgens het Nieuws van den Dag: "In 't bijzonder winkeliers en kantoorheeren met aristieke neigingen", volgens De Telegraaf: "politieke tinnegieters", dat wil zeggen kletskousen over politiek. Dat is altijd zo gebleven. In het café hoor je alleen stemmen, er is geen muziek.

• Argus jg. 2, nr. 33 (26 juni 2018)

Adressen: Begijnensteeg 4
Inschrijvingsdatum: 02-04-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel onder rechte lijst met houten pui waarin bovenlichten met decoratief roedenpatroon (XIX A).

Begijnensteeg 4
Houten onderpui met twee ingangen