Dam 8

Reisbureau der Staatsspoorwegen

Postcode: 1012NP
Gebouwtype: Woon/bedrijfspand
Architect: K.P.C. de Bazel
Opdrachtgever: Staatsspoorwegen

(8 afbeeldingen)

Dit markante hoekpand met rood-wit geblokte lisenen is opgetrokken in een enigszins traditionele vorm en is gebouwd als 'Reisbureau der Staatsspoorwegen', zoals op de dakrand is te lezen. Het traditionele winkel-woonhuis dat op deze locatie stond was twee verdiepingen lager.

Architect Karel Petrus Cornelis de Bazel (1869-1923) ontwierp dit hoekpand in opdracht van de Staatsspoorwegen. Het diende als het 'Reisbureau der Staatsspoorwegen', zoals op de dakrand is te lezen. Het rood-wit horizontaal gestreepte muurwerk is typerend voor architect K.P.C. de Bazel (zie ook gebouw De Bazel in de Vijzelstraat). De Bazel heeft ook het ontwerp gemaakt voor het meubilair dat in het pand nog aanwezig is. Dat werd in die tijd veel door architecten gedaan. We spreken van een 'Gesamtkunstwerk' wanneer niet alleen het gebouw, maar ook de hele inrichting, inclusief de meubelen, in dezelfde stijl is ontworpen.

De Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen, kortweg Staatsspoorwegen (SS) was een particulier bedrijf dat in 1863 in Den Haag werd opgericht om de spoorlijnen te exploiteren die door de Staat der Nederlanden werden aangelegd. Naast de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HSM) was SS de grootste spoorwegmaatschappij in Nederland. In 1917 werd samen met de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij de belangenmaatschap Nederlandse Spoorwegen (NS) opgericht. Dit mondde uit in een fusie en de oprichting van de N.V. Nederlandsche Spoorwegen op 1 januari 1938.

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam (het vroegere Nederlands Architectuur Instituut) wordt het archief van De Basel bewaard, waaronder de ontwerptekeningen van het Reisbureau der Staatsspoorwegen op de Dam. De eerste ontwerpen dateren van 1912 (er zijn eerdere alternatieve ontwerpen bewaard gebleven). In 1915 was het pand voltooid. Behalve de definitieve ontwerpen zijn ook enkele alternatieve ontwerpen bewaard gebleven. Op de begane grond van het pand is de winkel van de Staatsspoorweg gevestigd en op de 1ste etage de reiswinkel. In het bovenste gedeelte van het pand bevindt zich een woning. Bij deze eerste twee ontwerpen was op de 3de etage een vergaderkamer geplaatst, maar in het uiteindelijke ontwerp zijn twee bouwlagen voor het bedrijf gereserveerd en de drie overige voor het woonhuis.

Functie: Winkel
Architect: Bazel, K.P.C. de
Bouwstijl: Stijl van de Bazel

Adres: Dam 8
Adressen: Dam 8 ;Dam 10
Inschrijvingsdatum: 03-09-1981
Redengevende omschrijving: Hoekhuis, in 1913 door K.P.C. de Bazel opgetrokken in enigszins traditionele vorm, met voor hem karakteristiek horizontaal gestreept muurwerk.

Dam 8
Bouwtekening architect De Bazel