Spiegelgracht 6

Adres: Spiegelgracht 6
Oud adres: CC438, wijk 56, klein nr. 31, kadaster I2829, verponding 3463
Postcode: 1017JR
Bouwjaar: 1672, 3de kwart 19de eeuw

(6 afbeeldingen)

Klein 17de-eeuws huisje waarvan de 17de-eeuwse gevel nog grotendeels bestaat, maar in de 18de eeuw een klok-afdekking kreeg. Houten onderpui. Interieur: Houten hangschouwtje uit de 18de eeuw.

In 1670 stelde de koopman Dirck Gerritsz Dunnekogel (?-1678) de steenhouwer Jan Molenijer formeel in gebreke omdat hij de hardstenen geveldelen voor de drie huizen die hij aan de Spiegelgracht bouwde (de huidige nrs. 2, 4 en 6) niet leverde. Deze huizen waren in 1672 gebouwd met gemeenschappelijke muren en regengoten. Alleen Spiegelgracht 6 heeft de laat-17de-eeuwse gevel nog grotendeels weten te behouden, zij het de gevelafdekking 18de-eeuws is. Vermoedelijk vormden de drie panden een drieling met identieke topgevels. In 1692 ging Dunnekogels weduwe, Maria Jans, failliet en werden de drie huizen geveild. De koper van Spiegelgracht 2 was Daniƫl van Eemst, een 'novellist', schrijver van krantenberichten. De panden werden in de jaren zeventig gerestaureerd door architect Pieter Pals.

Gebruikte literatuur:

• Koen Kleijn e.a. De grachten van Amsterdam. 400 jaar bouwen, wonen, werken en leven. Bussum, 2013: p. 380

Adressen: Spiegelgracht 6 1,H,O
Redengevende omschrijving: Pand met klokgevel (XVIId, afdekking XVIIIc).