Passeerdersgracht 27

Adres: Passeerdersgracht 27
Postcode: 1016XG
Architect: J. B. Springer

Conciërgewoning behorende bij Eerste Openbare Handelsschool, Raamplein 1. (Eén van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.) Zie ook: Raamplein 1.

Functie: School
Bouwstijl: Neoclassicisme XIXB

Adressen: Passeerdersgracht 27
Inschrijvingsdatum: 12-12-2001
Redengevende omschrijving: Omschrijving. Op een L-vormige plattegrond gerealiseerde conciërge-woning. De plattegrond is aan de zuid-westelijke zijde naar binnen geknikt. De woning is in donkerbruine baksteen gemetseld en staat op een natuurstenen plint. Het gebouw bestaat uit twee bouwlagen waarbij de twee rechter traveeën een tweede verdieping hebben gekregen. Het geheel wordt gedekt door een plat dak. De woning is aan de zuid-westelijke zijde verbonden met de school. De voorgevel aan de Passeerdersgracht bestaat uit vijf traveeën. De meest rechts gelegen travee is naar binnen geknikt. De eenvoudige ingang bevindt zich in de smallere middentravee en bestaat uit een, door de plint brekende, rechthoekige deur met bovenlicht onder een natuurstenen bovendorpel. Daarboven, op de eerste verdieping, een zesruits schuifraam met drieruits bovenlicht. De vier overige traveeën hebben zowel beganegronds als op de eerste verdieping elk eveneens een zesruits schuifraam met drieruits bovenlicht. Beganegronds zijn de vensters voorzien van natuurstenen boven- en onderdorpels. Op de eerste verdieping zijn de bovendorpels met elkaar verbonden bij wijze van cordonband. De tweede verdieping van de twee rechts gelegen traveeën heeft in elke travee eveneens een (kleiner) venster met doorlopende bovendorpels. Segmentvormige nissen boven het bovenlicht van de ingang en boven alle vensters . Waardering. In neo-classicistische stijl opgetrokken conciërge-woning van belang als onderdeel van een schoolcomplex, verder bestaande uit een Handelsschool en een gymnastiekgebouw.

Conciërgewoning Passeerdersgracht 27