Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Passeerdersgracht 27

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. MIP-gegevens
  4. Register
  5. Afbeeldingen
  6. Google Maps

Adres: Passeerdersgracht 27
Postcode: 1016XG
Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Lijstgevel
Bouwstijl: Neostijlen
Bouwjaar: 1899-1901
Architect: J. B. Springer

(3 afbeeldingen)

Conciërgewoning behorende bij Eerste Openbare Handelsschool, Raamplein 1. (Eén van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.) Zie ook: Raamplein 1.

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

MIP-nummer: 11006
Functie: School
Jaartal: 1899
Bouwstijl: Neoclassicisme XIXB

Het Monumenten Inventarisatie Project, afgekort MIP, is een landelijk project van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dat tussen 1986 en 1995 werd uitgevoerd. In de MIP-database zijn cultuurhistorische gegevens opgenomen van 152.400 waardevolle Nederlandse gebouwde objecten uit de periode 1850-1940. Het inventarisatieproject leidde tot de aanwijzing van rijksmonumenten: het Monumenten Selectie Project (MSP). Niet alle MIP-panden werden beschermde rijksmonumenten. Meer informatie: www.nationaalgeoregister.nl.

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 518266
Adres: Passeerdersgracht 27
Adressen: Passeerdersgracht 27
Inschrijvingsdatum: 12-12-2001
Redengevende omschrijving: Omschrijving. Op een L-vormige plattegrond gerealiseerde conciërge-woning. De plattegrond is aan de zuid-westelijke zijde naar binnen geknikt. De woning is in donkerbruine baksteen gemetseld en staat op een natuurstenen plint. Het gebouw bestaat uit twee bouwlagen waarbij de twee rechter traveeën een tweede verdieping hebben gekregen. Het geheel wordt gedekt door een plat dak. De woning is aan de zuid-westelijke zijde verbonden met de school. De voorgevel aan de Passeerdersgracht bestaat uit vijf traveeën. De meest rechts gelegen travee is naar binnen geknikt. De eenvoudige ingang bevindt zich in de smallere middentravee en bestaat uit een, door de plint brekende, rechthoekige deur met bovenlicht onder een natuurstenen bovendorpel. Daarboven, op de eerste verdieping, een zesruits schuifraam met drieruits bovenlicht. De vier overige traveeën hebben zowel beganegronds als op de eerste verdieping elk eveneens een zesruits schuifraam met drieruits bovenlicht. Beganegronds zijn de vensters voorzien van natuurstenen boven- en onderdorpels. Op de eerste verdieping zijn de bovendorpels met elkaar verbonden bij wijze van cordonband. De tweede verdieping van de twee rechts gelegen traveeën heeft in elke travee eveneens een (kleiner) venster met doorlopende bovendorpels. Segmentvormige nissen boven het bovenlicht van de ingang en boven alle vensters . Waardering. In neo-classicistische stijl opgetrokken conciërge-woning van belang als onderdeel van een schoolcomplex, verder bestaande uit een Handelsschool en een gymnastiekgebouw.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Conciërgewoning Passeerdersgracht 27 (© Walther Schoonenberg)
Conciërgewoning Passeerdersgracht 27
Conciërgewoning Passeerdersgracht 27 (© Walther Schoonenberg)
Conciërgewoning Passeerdersgracht 27
Foto gemaakt t.g.v. de monumentenplaatsing
Foto gemaakt t.g.v. de monumentenplaatsing

Laatste wijziging: augustus 2016

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]