Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Plantage Middenlaan 2A

Hortulanuswoning

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Register
  4. Afbeeldingen
  5. Google Maps

Huisnaam: Hortulanuswoning
Adres: Plantage Middenlaan 2A
Postcode: 1018DD
Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Lijstgevel
Bouwstijl: Neostijlen
Bouwjaar: 17de eeuw, 1862

Onderdeel van Hortus-complex.

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 518273
Adres: Plantage Middenlaan 2A
Adressen: Plantage Middenlaan 2
Inschrijvingsdatum: 27-05-2002
Redengevende omschrijving: Inleiding. In oorsprong 17de-eeuws, doch in 1862 in chaletstijl verbouwde HORTULANUSWONING, thans in gebruik als entreegebouw van de Hortus, onderdeel van het complex Hortus Botanicus. NB. Dit gebouw werd reeds getoond op de titelpagina van Caspar Commelins 'Rariorum Plantarum Horti Medici Amstelaedamensis Historia', 1701. Omschrijving De hortulanuswoning sluit aan de linkerzijde tegen het belendende Hugo de Vries-laboratorium; aan de rechterzijde verbindt een lagere aanbouw de eigenlijke woning met de gemetselde pijler van de toegangspoort. In deze aanbouw verder een eenvoudige ingangspartij met deur en bovenlicht. De woning heeft één bouwlaag en is vijf traveeën breed. Het met zwarte pannen pannen gedekte schilddak heeft aan de voorzijde een forse, drie traveeën brede dakkapel, waarvan de aankapping windveren en decoratief houtwerk langs de randen heeft. Ook de waterkeringen boven de vensters zijn voorzien van houtwerkdecoratie. Links en rechts van de dakkapel staat een opengewerkte houten balustrade. De gevels zijn gepleisterd en lichtgroen geschilderd. De vensters bevatten roedeverdeelde schuiframen. Waardering. Tuinmanswoning van algemeen belang vanwege zijn ouderdom, vanwege de architectuurhistorische waarden en als historisch-functioneel onderdeel van het complex Hortus Botanicus.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Plantage Middenlaan 2A
Plantage Middenlaan 2A

Laatste wijziging: augustus 2016

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]