Warmoesstraat 169

Grand Hotel Krasnapolsky

Adres: Warmoesstraat 169
Oud adres: I56, wijk 6, klein nr. 22, kadaster G997, verponding 1280
Postcode: 1012JC
Architect: J.F. Henkenhaf en F. Ebert

(13 afbeeldingen)

Het pand is zes raamassen breed met het architectonische accent op de beide ingangspartijen ter weerszijden. Opgetrokken in gele baksteen en bestaande uit een uit voornamelijk natuursteen opgetrokken begane grond, drie verdiepingen afgesloten door een kroonlijst. De stijle kap aan de voorzijde is een recente wijziging, daarachter een schilddak. Interieur: Witte Zaal met wandbetimmeringen, geschilderde landschappen van A. Graux, schoorsteenmantels voorzien van spiegels tussen hermen en karyatiden en glas-in-lood vensters als afsluitende wand. Onderdeel van het Krasnapolsky-complex. (Eén van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.)

Het gebouw ter plaatse van de vml. panden Warmoesstraat 175-181 maakt deel uit van het Krasnapolsky-complex. Het betreft een uitbreiding van het hotel-café-restaurant naar ontwerp van de architecten J.F. Henkenhaf en F. Ebert en omvat de in 1879/80 gebouwde ingangspartij aan de rechterzijde van de beroemde Wintertuin. In 1884 werd het oorspronkelijk vier traveeën brede gebouw aan de linkerzijde tot vijf verbreed, waarbij de ingangspartij van Salm gekopieerd is. Het pand is, inclusief de toegangspartij van Salm daardoor zes traveeën breed met het architectonische accent op de beide ingangspartijen ter weerszijden. Let op: het gaat hier niet om de hoofdingang van het hotel op Dam 9. Het heeft een fraai zaal met wandbetimmeringen en geschilderde landschappen. Erachter ligt de Wintertuin.

Functie: Hotel
Architect: Henkenhaf, J.F. en F. Ebert

Adressen: Warmoesstraat 169
Inschrijvingsdatum: 12-12-2001
Redengevende omschrijving: Inleiding. Een in 1883 opgetrokken hotel-café-restaurant naar ontwerp van J.F. Henkenhaf en F. Ebert, deel uitmakend van het complex Hotel Krasnapolsky. Rechts een in 1879-'80 naar ontwerp van G.B. Salm gebouwde ingangspartij tot de achter gelegen Wintertuin. In 1884 is het oorspronkelijk vier traveeën brede gebouw aan de linkerzijde tot vijf verbreed, waarbij de ingangspartij van Salm gekopieerd is. Omschrijving. Op rechthoekige plattegrond gebouwd pand, opgetrokken in gele baksteen en bestaande uit een uit voornamelijk natuursteen opgetrokken begane grond, drie verdiepingen afgesloten door een kroonlijst. De stijle kap aan de voorzijde is een recente (xxd) wijziging, daarachter een schilddak. Het pand is, inclusief de toegangspartij van Salm zes traveeën breed met het architectonische accent op de beide ingangspartijen. De begane grond is voorzien van roodkleurig bandwerk op lisenen en een roodkleurige cordonlijst als markering naar eerste verdieping. De twee enigszins schuin naar achter geknikte buitenste traveeën - de linker is slechts één travee diep; de rechter betreft de ingangspassage van Salm - zijn voorzien van rondboogvormige openingen met leeuwekoppen als sluitsteen gedragen door Ionische zuilen van graniet. Tussen de grote openslaande boogvensters met houten panelen op straatniveau eveneens granieten zuilen (het tweede venster van rechts is thans de ingang vanaf de Warmoesstraat). De zuilen staan op natuurstenen sokkels. De spaarvelden tussen de bogen zijn opgevuld met gestuct lofwerk. De twee buitenste traveeën worden verticaal gemarkeerd door lisenen voorzien van banden en blokken. Op de twee bovenste verdiepingen zijn ze gecannelleerd. Bij de ingangspassage bevindt zich in de rechter liseen, ter hoogte van de begane grond, een blok waar in (slecht leesbare) karmozijnrode letters is geschilderd: Maatsch. tot Expl. v/d Ondern. Krasnapolsky. Op de eerste verdieping banden van siermetselwerk. Op alle door cordonlijsten horizontaal onderverdeelde verdiepingen rechthoekige vensteropeningen met natuurstenen omlijstingen. Boven de straatverdieping bestaat de gevel uit gladgeperste gele baksteen. Op eerste verdieping in de buitenste traveeën rond balcon met ijzeren balustrade. Tussengelegen fenêtres à terres voorzien van natuurstenen fronton en aan de onderzijde van een natuurstenen balustrade met candelaberzuiltjes. Tussen de frontons smeedijzeren sierankers. In de twee buitenste traveeën op de tweede verdieping gekoppelde vensters met rondboogvormige bovenlichten. Interieur Witte Zaal: In de wandbetimmering boven de houten crème- en goudkleurig geschilderde lambrizering geschilderde landschappen en Rijngezichten op linnen van A. Graux. Schoorsteenmantels voorzien van spiegels tussen hermen en karyatiden. In de wandbetimmering een klok. Glas-in-lood vensters als afsluitende wand. Waardering. Hotel-café-restaurant aan de Warmoesstraat met rechts gelegen ingangspassage naar Wintertuin is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde. Verder van belang vanwege het interieur. Tot slot van belang als onderdeel van het complex Krasnapolsky.

Grand Hotel Krasnapolsky, Warmoesstraat 169 (nieuw adres)
Eén van de raamassen
Detail van de gevel
Ingangspartij naar de Wintertuin
Detail van de gevel met een schelp. Foto Wim Ruigrok
Grand Hotel Krasnapolsky, Warmoesstraat 169
Witte Zaal
Witte Zaal
Witte Zaal
Witte Zaal
De Warmoesstraat vóór 1914. Prentbriefkaart vóór 1905.
Het niet geheel gerealiseerde ontwerp van Krasnapolsky in de Warmoesstraat. Archief Krasnapolsky
Plattegrond van Krasnapolsky in de Warmoesstraat
Café Krasnapolsky, prent uit ca. 1880
De gevels van het Krasnapolsky-complex aan de Warmoesstraat en de Dam met niet-gerealiseerde ophoging van één van de panden.