Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Amstel 53

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Literatuur
  4. Register
  5. Afbeeldingen
  6. Google Maps

Adres: Amstel 53
Nieuwe Achtergracht 2
Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Lijstgevel
Bouwjaar: 18de eeuw, 1881
Architect: J.A. Hulman (1881)

(8 afbeeldingen)

Hoekhuis, 18de-eeuws, oorspronkelijk even hoog als buurpand, met ťťn verdieping verhoogd in de 19de eeuw waarbij de huidige mansardekap werd aangebracht.

In dit pand was vanaf 1794 het Oudevrouwenhuis van de Portugees-IsraŽlitische Gemeente gevestigd. In dat jaar werd ook een Oudemannenhuis gesticht, op Nieuwe Herengracht 33. Daarvoor zaten de mannen en vrouwen samen in een tehuis aan de Weesperstraat, dat in 1749 was gesticht. Het gebouw vormde oorspronkelijk met de belendende panden een ensemble dat in zijn monumentaliteit wel wat leek op het Amstelhof hiernaast (zie ets). In 1881 werd het gebouw echter vergroot door de bouw van een nieuwe zolderverdieping om meer vrouwen te kunnen huisvesten. In 1895 werd de zijgevel veranderd: er kwamen op de begane grond grotere vensters. Het tehuis overleefde de oorlog niet.

  • Marieken van den Bichelaer. 'Scholen, salons en sjoels. Joods cultuurhistorisch erfgoed in de gebouwde omgeving'. Binnenstad 238 (feb. 2010)

Monumentenstatus: GM
Monumentennummer: 200631
Adres: Amstel 53
Adressen: Amstel 53 ;Nieuwe Keizersgracht 2 A 1,2,3,4,O
Inschrijvingsdatum: 29-06-2010
Redengevende omschrijving: geen beschrijving

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Amstel 53 (© Walther Schoonenberg)
Amstel 53
Amstel 53
Amstel 53
Ingangspartij aan de Amstel (© Walther Schoonenberg)
Ingangspartij aan de Amstel
Stoepbaluster (© Walther Schoonenberg)
Stoepbaluster
Ingangspartij aan de Nieuwe Keizersgracht (© Walther Schoonenberg)
Ingangspartij aan de Nieuwe Keizersgracht
Het Diaconie Oude Vrouwen- en Mannenhuis, Amstel 51, tussen links de Nieuwe Herengracht en rechts de Nieuwe Keizersgracht. Geheel rechts: Amstel 53-61.
Het Diaconie Oude Vrouwen- en Mannenhuis, Amstel 51, tussen links de Nieuwe Herengracht en rechts de Nieuwe Keizersgracht. Geheel rechts: Amstel 53-61.
Veranderen van de zolderverdieping en de kap
Veranderen van de zolderverdieping en de kap
Verbouwing van de zijgevel.
Verbouwing van de zijgevel.

Laatste wijziging: mei 2020

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]