Prins Hendrikkade 59-65

Barbizon Palace

Naam: Barbizon Palace
Adres: Prins Hendrikkade 59-65
Postcode: 1012AD
Architect: G. de Klerk

(6 afbeeldingen)

De komst van dit hotel in 1988 betekende het begin van het herstel en de opleving van de Zeedijk. De vijf vensterassen van de moderne gevel weerspiegelen de vijf huizen die ooit op deze plaats stonden.

Het hotel is een goed voorbeeld van stadsvernieuwing met behoud van het stedelijk weefsel, het nieuwe binnenstadsbeleid dat in de jaren zeventig gestalte kreeg. Het nieuwbouwgedeelte staat op de plaats waar in de jaren tachtig nog slechts bouwvallen stonden. In de krant werd opgemerkt dat de gammele gevels door een reclamebord van speculant Gerard Bakker overeind werden gehouden. De bouw kon pas plaats vinden toen de panden, die in eigendom waren van Bakker, door de bank waren geveild. Het hotel is veel groter dan de gevel doet vermoeden, omdat de historische panden ernaast en erachter, inclusief de Sint Olofskapel, er deel van uitmaken. Het hotelcomplex bevat 19 historische panden die op ingewikkelde wijze door doorbraken met elkaar zijn verbonden (Prins Hendrikkade 66, 67, 68, 69, 70, 71 en 72, Zeedijk 1, etc.). Het hotel heeft 269 kamers. De Sint Olofskapel werd overigens pas in 1993 heropend als congresruimte van het hotel. Het is ondergronds met een tunnel onder de Zeedijk verbonden met het hotel.

Hotel Barbizon, Prins Hendrikkade 59-65
Hotel Barbizon, Prins Hendrikkade 59-65. Op de achtergrond de Sint Nicolaaskerk
Prins Hendrikkade 59 t/m 72 (v.r.n.l.)
Prins Hendrikkade vóór de bouw van het Barbizonhotel. Nr. 68, 67 en 66 zijn al gerestaureerd.
Prins Hendrikkade 59 in 1984
Bouwput Barbizonhotel, Prins Hendrikkade 59-65. V.l.n.r. Prins Hendrikkade 66-73 gezien vanaf Oudezijds Kolk 22