Korte Prinsengracht 9

Adres: Korte Prinsengracht 9
Postcode: 1013GN
Architect: Pieter Cornelisz.

(7 afbeeldingen)

Pilaster-halsgevel, "klein model Vingboonsgevel", driehoekig topfronton, zolderlichten met traditionele boogjes en leeuwenmaskers, tot in hals doorlopende Ionische pilasters, klauwstukken lijken nog op die uit de Hollandse Renaissance (evenals de zolderlichten), kleine festoen aan kapitelen, festoen onder zolderraam, gevelsteen St.Jan's Lam, jaartalsteen, hoge houten onderpui.

De halsgevel wordt gebouwd in de periode ±1640-±1775 en is typisch Amsterdams. De halsgevel ontstaat in de 17de eeuw onder invloed van het Hollands classicisme uit de trapgevel: in feite bestaat de halsgevel uit een enkele trap, waarbij de rechte hoeken van negentig graden worden gevuld met een ornament, zgn. klauwstukken. Pionier was Philips Vingboons. Op twee afwijkende manieren werden de voorbeelden van Vingboons nagevolgd. Op eenvoudiger huizen verschijnt een pilaster-halsgevel, eenvoudig uitgevoerd in baksteen met enkele sobere ornamenten. Dit type halsgevel wordt wel een klein type Vingboons-imitatie, een miniatuur-Vingboons, genoemd. Zantkuijl sprak in dit verband van ‘aannemersclassicisme’: een navolging van Vingboons door eenvoudige meester-timmerlieden en metselaars. De gevel van dit pand is een goed voorbeeld van aannemersclassicisme. De middelste pilasters lopen in de hals door. Wat Vingboons zelf nooit zou doen, is de toepassing van pilasters van verschillende lengte naast elkaar. Deze gevel is vermoedelijk ontworpen door meester-metselaar Pieter Cornelisz. die ook de buurpanden bouwde, Korte Prinsengracht 5 en 7.

• 'Drie restauraties aan de Korte Prinsengracht'. Maandblad Amstelodamum 54 (1967): p. 38-40

Adressen: Korte Prinsengracht 9 2,3,H