Korte Prinsengracht 5

Adres: Korte Prinsengracht 5
Postcode: 1013GN
Architect: Pieter Cornelisz.

(12 afbeeldingen)

Hoekhuis, late trapgevel in Amsterdamse renaissance-stijl met toppilaster, gebouwd door Van Marcken (zie Haarlemmer Houttuinen 65), blinde nissen naast zolderluik, hoge houten onderpui, gevelsteen De Ouden Amsterdammer en hoekstenen in fries, herbouwd in 1964.

De huizen Korte Prinsengracht 5 t/m 13 zijn vermoedelijk gebouwd door metselaar en steenkoper Pieter Cornelisz. In 1647 werd hij lid van het metselaarsgilde. In 1652 bouwde hij Haarlemmer Houttuinen 63 (voor zichzelf), waarschijnlijk ook nr. 65 en het hoekpand Korte Prinsengracht 5. In 1653 ging hij verder en bouwde Korte Prinsengracht 7, 9 en 11. Vermoedelijk zullen deze drie huizen dezelfde halsgevel hebben gehad als nr. 9 nog heeft. Een trapgevel als deze was in 1652 al behoorlijk ouderwets. Op basis van de kleding van de figuur op de gevelsteen dateerde de Rijksdienst het pand dan ook op ca. 1620, een datering die op stilistische gronden klopt met de trapgevel. Bij de restauratie kwam echter het veelzeggende onderschrift D'Ouden Amsterdammer' tevoorschijn. Het lijkt merkwaardig dat een meester-metselaar in 1652 nog ouderwetse trapgevels bouwde en een jaar later met meer eigentijdse halsgevels kwam. Voor zichzelf bouwde deze meester-metselaar conservatiever dan hij dat voor de markt deed, zoals bij de buurpanden, waar moderne gevels verrezen. De panden 7 en 9 naast het hoekpand aan de Korte Prinsengracht hebben een onderverdeling in beneden- en bovenwoningen. De spiltrap op de gebruikelijke plaats in het 17de-eeuwse huis wordt gedeeld door de beneden- en bovenwoningen: de spil van deze spiltrap loopt door alle woningen heen.

In de periode 1964-1966 werden de panden gerestaureerd door architect Y. Kok in opdracht van Stadsherstel. Het hoekpand was zo vervallen dat het met hergebruik van de afkomende bouwmaterialen werd herbouwd.

• 'Drie restauraties aan de Korte Prinsengracht'. Maandblad Amstelodamum 54 (1967): p. 38-40

Adressen: Haarlemmer Houttuinen 65 A;Korte Prinsengracht 5
Inschrijvingsdatum: 15-09-1970
Redengevende omschrijving: Hoekhuis met trapgevel, versierd met grote boogblokken (XVIIa/b); gevelsteen; geblokte pui (XVIII).

Korte Prinsengracht 5.
Herbouwd door Stadsherstel