Oud adres: BB423, wijk 57, klein nr. 758, kadaster I2751, verponding 4100
Postcode: 1017KR

(16 afbeeldingen)

Pand met een verhoogde lijstgevel met lijst met versierde consoles (met hoofden) en kleine halfcirkelvormige middenverhoging daarboven gesloten attiek met twee hoekvazen. Ondergevel uit 1754 met deur in midden op straatniveau, gevelsteen met schaap boven deur (typisch voor een winkel). Interieur: interieur van een apotheek, winkelbetimmering gedeeltelijk uit ca. 1800) voor een deel nog aanwezig.

Het in de kern 17de-eeuwse huis werd in 1705 verbouwd door boekhouder Jacobus Ruttens. Het werd overgenomen door Carolus Schaaf die van 1719 tot 1741 stadsapotheker was. In 1750 kwam op dit adres de 'Hoogduitsche Apotheek' en deze winkel bleef onder deze naam tot aan het begin van de 19de eeuw bestaan. Daarna waren nog tot 1967 andere apotheken in het pand gevestigd. Vanaf de jaren negentig is er een galerie in het pand die het werk van Anton Heyboer in de verkoop heeft. Binnen zit nog apotheekbetimmering, ten dele van rond 1800 (verg. Reguliersgracht 67). De gevel met versierde consoles met hoofden en een gesloten attiek met hoekvazen lijkt op stilistische gronden uit ca. 1730 te dateren. De winkelingang met een deuromlijsting met een liggend schaap in hoogreliëf in Rococo-stijl dateert echter uit 1754.

Adressen: Prinsengracht 578
Inschrijvingsdatum: 15-09-1970
Redengevende omschrijving: In de kern 17e eeuws huis met gevel onder verhoogde lijst met consoles en attiek (XVIII a/b); onderste helft gevel midden XVIII (plint en gevelsteen). Inwendig: apotheekbetimmering ten dele nog plm 1800.

Consoles met hoofden
Winkelpui