In de Engel

Huisnaam: In de Engel
Bouwjaar: 1672, 19de eeuw
Architect: P. Pals (1973)
Opdrachtgever: St. Aristoteles (1973)
Eigendom: Aristoteles

(14 afbeeldingen)

Hoekhuis, 17de-eeuws huis, toen met trapgevel, thans 19de-eeuwse rechte lijstgevel met puntdak erboven, houten winkel-onderpui met pothuizen, pothuis en trap aan zijgevel. Herbouwd in 1973 door Aristoteles.

Dit in oorsprong 17de-eeuwse hoekhuis had ooit een trapgevel. Sinds de 19de eeuw is er een lijstgevel van gemaakt met een puntdak dat boven de rechte kroonlijst uitsteekt. Er is een houten winkelonderpui met pothuizen, aan de zijgevel gecombineerd met een trap. Pothuizen komen veel voor bij oude hoekpanden. Ze vergroten het souterrain met extra ruimte. Het hoekpand was zo bouwvallig dat het moest worden herbouwd. De bovenste twee balklagen werden toen ca. 10 cm hoger gelegd om bruikbare verdiepingen te krijgen. De restauratie is op vakkundige wijze gedaan door Geurt Brinkgreve, de monumentenredder van de jaren zestig en zeventig. De panden ernaast, Prinsengracht 562 en Spiegelgracht 2 werden gelijktijdig aangepakt.

Om de restauratie te gedenken is er in 1973 aan de zijgevel een nieuwe gevelsteen aangebracht met de oude huisnaam In de Engel, gehakt door Sjuwke Brinkgreve-Kunst - de echtgenote van Geurt Brinkgreve.

• Walther Schoonenberg. '50 jaar geleden: Prinsengracht 562-564'. Binnenstad 313 (voorjaar 2024)
  • 'De Stichting Aristoteles'. De Lamp van Diogenes 18 (sept. 1971)

Adressen: Prinsengracht 564 ;Spiegelgracht 2 A B
Redengevende omschrijving: Hoekhuis (XVII ?) met gevel onder rechte lijst (XIX A).

Prinsengracht 564 en 562
Spiegelgracht 2 en de zijgevel van Prinsengracht 564
Stoep met houten trapje, pothuis en ingang aan de zijgevel
Gevelsteen met de oude huisnaam In de Engel in de zijgevel, gehakt door Sjuwke Brinkgreve-Kunst en hier geplaatst in 1973
Prinsengracht 564 en 562. Vóór restauratie
Prinsengracht 564 en 562. Na restauratie
Uitzicht vanuit Prinsengracht 803 op de Spiegelgracht. Op deze tekening van Gerrit Lamberts staan rechts de panden Prinsengracht 564 en 562.
Winkel-woonhuis Prinsengracht 564. Foto 1941
Ontwerptekening van P. Pals uit 1970