Nieuwe Herengracht 51

Adres: Nieuwe Herengracht 51
Oud adres: (Korte Joden Herengracht) P15, wijk 14, klein nr. 26, kadaster H1340, verponding 4450
Postcode: 1011RN
Architect: Gerard Prins
Opdrachtgever: Stadsherstel

(15 afbeeldingen)

Winkel-woonhuis met winkelpui, in 1851 gebouwd (zie eerste steen Ruben Isaac van Lier). In 1972 gesloopt voor metro, herbouwd in 1993. Ondanks de herbouw (met een betonskelet) op de Rijksmonumentenlijst gebleven: sloop gebeurde op voorwaarde dat de panden zouden worden herbouwd. Dat is uiteindelijk in 1993 door Stadsherstel gedaan. Onderdeel van het complex Nieuwe Herengracht 47-53, bestaande uit de historische panden 47, 49, 51 en 53 (bekend als de Waterleidingpanden).

• Geurt Brinkgreve. 'De Waterleidingpanden'. Binnenstad 141 (juli 1993)
  • Richter Roegholt. 'Bewoner van de Oostelijke binnenstad. IX. Stadsverlichting van nabij.' De Lamp 101 (dec. 1986)
  • Richter Roegholt. 'De waterleidingpanden komen terug, opnieuw een gat'. Binnenstad 114 (maart 1989)
  • 'Waterleidingpanden herbouwd'. Ons Amsterdam 45 (1993): p. 157

Adressen: Nieuwe Herengracht 51
Inschrijvingsdatum: 01-10-1991
Redengevende omschrijving: Pand met gevel onder rechte lijst waarop dakkapel met snijwerk (XVIII). Dwars dak. Gebouw van belang wegens oudheidkundige en kunsthistorische waarde.

Nieuwe Herengracht 51, 53-55
Nieuwe Herengracht 51, 53 en 55