Nieuwe Herengracht 49

Hof d'Acosta

Oud adres: (Korte Joden Herengracht) P16, wijk 14, klein nr. 25, kadaster H1341, verponding 4912
Postcode: 1011RN
Architect: Gerard Prins
Opdrachtgever: Stadsherstel

(21 afbeeldingen)

Dubbel huis, in 1972 gesloopt voor metro, herbouwd in 1993. Ondanks de herbouw (met een betonskelet) op de Rijksmonumentenlijst gebleven: sloop gebeurde op voorwaarde dat de panden zouden worden herbouwd. Dat is uiteindelijk in 1993 door Stadsherstel gedaan. Onderdeel van het complex Nieuwe Herengracht 47-53, bestaande uit de historische panden 47, 49, 51 en 53 (bekend als de Waterleidingpanden).

Het in 1972 gesloopte dubbele grachtenhuis was in de kern nog 17de-eeuws, oorspronkelijke bebouwing van de Vierde Uitleg, uit ca. 1675. In de 17de eeuw was dit het 'Hof van den Ed. Heer D'Acoste' (Da Costa), één van de mooiste huizen van de Vierde Uitleg. Het was het huis van Jeronimo (Hieronymus) Nunes da Costa alias Mozes Curiel (1619/20-1697), de oudste zoon van Duarte Nunes da Costa alias Jacob Muriel, die in 1642 naar Amsterdam was gekomen, op dat moment de belangrijkste handelsstad van Europa. In 1645 werd hij door de Portugese koning benoemd tot diens agent. Later is hij zelfs tot de adelstand verheven. Hij bleef ook altijd actief in de handel en droeg belangrijker bij aan de Gouden Eeuw. Hij was de medefinancier van de Portugese Synagoge, in het bijzonder ook van de kostbare Hechal van jacarandahout. In ca. 1675 bouwde Jeronimo het grote huis op de Nieuwe Herengracht, waar geregeld diplomaten en staatshoofden op bezoek kwamen. Hij was persoonlijk bevriend met Willem III, die meerdere malen aan de Nieuwe Herengracht heeft gelogeerd. Het huis is afgebeeld op een gravure van Romeyn de Hooghe uit ca. 1695. Opvallend aan het huis is de ingang op straatniveau waarin een doorkijkje wordt geboden op een fontein in de tuin achter het huis (ook afgebeeld op de plattegrond van de Vierde Uitleg van Jacob Bosch). Boven de ingang is een raamomlijsting met ee gekroond familiewapen aangebracht.

In 1681 was hij samen met Manuel de Belmonte (Herengracht 586) de vertegenwoordiger van de Portugees-joodse gemeenschap bij het Amsterdamse stadsbestuur. Na zijn dood werd hij opgevolgd als agent van de Portugese koning door zijn tweede zoon Alexander en in 1712 door de jongste, Alvaro Nunes da Costa alias Nathan Curiel (1665/66-1738). Alvaro bleef wonen in het Hof d’Acosta. In 1685 trouwde hij met Sara Curiel. Zij overleed al in 1720, gevolgd in 1721 door hun dochter Rebecca. Zij was in 1708 getrouwd met haar volle neef Emanuel de Jacob Curiel, die in 1738 de hoofdbewoner van het Hof d’Acosta werd. Toen hij in 1754 stierf werd zijn zoon Nathan (genoemd naar zijn opa), die in 1734 was getrouwd, de hoofdbewoner. Van de familie Nunes da Costa bestaat een uniek portret van het joodse paasmaal in 1725. De kunstenaar Bernard Picart legde vanaf 1721 diverse joodse ceremoniën vast, maar het lukte maar niet bij iemand thuis het pesachmaal bij te kunnen wonen. Pas in 1725 kreeg hij toestemming aanwezig te zijn bij de familie Da Costa op de Nieuwe Herengracht. Op het portret - vermoedelijk het eerste waar de joodse seideravond, die in de huiselijke kring plaatsvond, is afgebeeld - is de toen 60-jarige Alvaro afgebeeld (een matse brekend) met naast hem zijn kleinzoon Nathan. Zijn vrouw is dan al overleden en staat er dus niet op. De oude vrouw naast hem zou de weduwe van Alexander kunnen zijn, Violante Abbas. Op de achtergrond is een zogenaamde buffetkast te zien, rechts een voor die tijd typerende schouw in Lodewijk XIV-stijl.

Aangezien het Hof d'Acosta is gesloopt in 1972 is niet maar na te gaan of er nog interieuronderdelen uit de 17de of 18de eeuw aanwezig waren. Op een foto uit het Stadsarchief is te zien dat er een 17de-eeuwse figuratieve plafondschildering werd afgevoerd. De huidige bewaarplaats daarvan is helaas onbekend.

• Hans Blom (red.). Geschiedenis van de Joden in Nederland. Amsterdam, 2017
  • Geurt Brinkgreve. 'De Waterleidingpanden'. Binnenstad 141 (juli 1993)
  • I.H. van Eeghen. 'Bernard Picart en de joodse godsdienstplichten'. Maandblad Amstelodamum 65 (1978): p. 58-63
  • Richter Roegholt. 'Bewoner van de Oostelijke binnenstad. IX. Stadsverlichting van nabij.' De Lamp 101 (dec. 1986)
  • Richter Roegholt. 'De waterleidingpanden komen terug, opnieuw een gat'. Binnenstad 114 (maart 1989)
  • 'Waterleidingpanden herbouwd'. Ons Amsterdam 45 (1993): p. 157

Adressen: Nieuwe Herengracht 49
Inschrijvingsdatum: 27-11-1991
Redengevende omschrijving: Dubbel huis met gevel onder rechte lijst met balustrade. Hardstenen deuromlijsting met zijlichten, gesneden deur. 6 stoeppalen. Alles ca. 1800. Empire roedenverdeling behoudens modern glas-in-loodraam. Gebouw van algemeen belang wegens oudheidkundige en kunsthistorische waarde.

Nieuwe Herengracht 47 en 49
Ingangsportaal
Nieuwe Herengracht 47-55
Nieuwe Herengracht 47 en 49 op een oude foto
Nieuwe Herengracht 47-55. Foto Dienst Ruimtelijke Ordening
Na de aanleg van de metro resteerde een gapend gat.
Opmetingstekening van Nieuwe Herengracht 45-47-49-51
Ontwerptekening van de herbouw
Ontwerptekening (uitgevoerd)
Ontwerpschets van de herbouw
Na de herbouw door Stadsherstel
17de-eeuwse plafondschildering verwijderd bij de sloop van Nwe. Herengracht 49 in 1969
7de-eeuwse plafondschildering verwijderd bij de sloop van Nwe. Herengracht 49 in 1969
Detail van de plattegrond van Jacob Bosch met de Nieuwe Herengracht in 1679. Het Hof d'Acosta is het meest opvallende gebouw.
Hof van den Ed. Heer D'Acoste' (Mozes Curiel), Nieuwe Herengracht 49, Romeyn de Hooghe, ca. 1695
Sedermaal in het Hof d'Acosta. Bernard Picart, 1725