Postcode: 1017CJ
Bouwjaar: 1672, 1ste helft 18de eeuw, 2de helft 18de eeuw, 19de eeuw

(7 afbeeldingen)

Het beroemde Hof van Baron de Belmonte heeft thans een vier-raams brede gevel uit het eind van de 18de eeuw met een dubbele stoep, waaraan in de 19de eeuw koetshuis in stijl is bijgetrokken.

Het Hof van den Baron Belmonte, thans Herengracht 586, was van 1686 tot 1707 het grachtenhuis van de schatrijke Manuel (alias Isaac) Nunes baron de Belmonte. Op de prent van Romeyn de Hooghe uit 1678 staan voor het gebouw vele dames en heren, terwijl de heer Belmonte aalmoezen uitdeelt. We zien ook een koets met twee paarden. In de gracht voor het huis liggen enkele boten. De prent is onderdeel van een serie van drie gezichten op huizen van Portugese Joden in Amsterdam met als serietitel: 'Huizen van Portugese Joden in Amsterdam'. Ook het Hof d'Acosta en het Huis de Pinto zijn in deze serie afgebeeld.

Manuel de Belmonte oftewel Isaac de Nuńez (-1705) was meegekomen met de golf nieuw-christelijke immigranten uit Spanje die op gang kwam toen Spanje en de Republiek vrede sloten. In of omstreeks 1656 vestigde hij zich in Amsterdam. Belmonte's fraaie huis aan de Herengracht 586 was in 1672 gebouwd in opdracht van de katholiek Gijsbert Dommer (Amstel 216) die dit hele deel van de Herengracht bezat en liet verhuren. Belmonte huurde het huis van Dommer vanaf 1686. Het werd het toneel van aristocratische samenkomsten. Spaanse ambassadeurs in de Republiek logeerden er regelmatig bij hun bezoeken aan Amsterdam, maar ook Stadhouder Willem III en Ernst August van Brunswijk-Lüneburg.

De huizen, die Dommer aan de Herengracht had gebouwd, bleven alle nog tot in de 18de eeuw in het bezit van de familie. Op 26 juni 1700 verkocht Gerard Dommer, een zoon van Gijsbert, het pand aan Belmonte voor 16.000 gulden contant (Kwijtschelding 3R. f. 374v.). Toen de baron in 1705 was overleden, is het als onderdeel van de hele erfenis eigendom van zijn neef en nicht, het echtpaar Francisco Ximenez-Belmonte, geworden. Daarna is het grachtenhuis meerdere keren verbouwd, zodat we het Hof van de prent van Romeyn de Hooghe niet gemakkelijk herkennen (waardoor het moeilijk was het juiste pand te identificeren).

Gebruikte literatuur:

• J.F.L. Balbian Verster. 'Waar was het Hof van baron De Belmonte?' Amstelodamum 25 (1928): p. 177-190
  • I. H. van Eeghen. 'De huizen van Coenraad van Beuningen.' Maandblad Amstelodamum 58-1 (1971): p. 98-108

Adressen: Herengracht 586 A B C D F G H K
Inschrijvingsdatum: 21-05-1970
Redengevende omschrijving: Vier traveeën breed huis met thans hierbij getrokken aangebouwd voormalig koetshuis (in de kern XVII B, verbouwd XVIII A en XIX). Gevel onder rechte lijst (XVIII A, rechterstuk XIX). Deur, -kalf en snijraam empire. Versierde stoep (XIX ?).

Hof van den Baron Belmonte, Romeyn de Hooghe, 1686-1705
Herengracht 594 t/m 582-584
Herengracht 598-600 op de hoek met de Amstel. Het hoogste pand is Herengracht . Tekening van Jan van Call, ca. 1690