Kloveniersburgwal 103

Adres: Kloveniersburgwal 103
Oud adres: C534, wijk 14, klein nr. 21, kadaster G2731, verponding 3934
Postcode: 1011KB
Bouwjaar: ±1720Â

(18 afbeeldingen)

Lijstgevel met een rechte lijst met ramen en twee consoles boven drie raamassen, links daarvan een vierde as als ingangspartij verzelfstandigt met een deuromlijsting in Lodewijk XIV-stijl die helemaal naar het dak doorloopt (uniek in Amsterdam, met een Italiaans aandoend balkonnetje bovenin), fraaie concave paneeldeur, in de deuromlijsting zijlichten. Vermoedelijk is de gevelbeëindiging en het bovenste deel van de ingangstravee niet origineel. Interieur: langste gang met stucwerk en gesneden deuren in Lodewijk XIV-stijl in misschien wel diepste grachtenhuis. Trappenhuis met stucwerk.

Jan Six I (1618-1700) heeft hier gewoond tot de dood van zijn moeder in 1654, toen het vml. Glashuis dat zich ook naar Kloveniersburgwal 105 uitstrekte. Het pakhuis op de Groenburgwal 40 hoorde kadastraal bij dit pand. De huidige verschijningsvorm van het pand aan de Kloveniersburgwal dateert echter uit de 18de eeuw. Jan Six verliet in 1663 het ouderlijk huis en liet Herengracht 619 bouwen: hij was dus een voorbeeld van een regent die de oude stad verliet en zich in de nieuwe grachtengordel vestigde. Overigens lijkt de grachtengordel pas met de Vierde Uitleg populair te worden bij de regentenklasse. Als geen andere gracht in de oude stad vertoont de Kloveniersburgwal een blijvende populariteit, ook wanneer in 1613 het eerste deel van de grachtengordel tot stand komt: het Huis Valckenier (1625), het Poppenhuis (1642), het Huis Bambeeck (1650) en natuurlijk het Trippenhuis (1660) getuigen daarvan.

• I.H. v.E. 'De buurhuizen van het Glashuys'. Maandblad Amstelodamum 58 (1971): p. 182-186
  • Hans Tulleners. Wonen in een Amsterdams grachtenhuis. Amsterdam, 1981: p. 85-90

Adressen: Kloveniersburgwal 103 1A,1V,2A,2V,HA,HV,OA,OV
Inschrijvingsdatum: 25-06-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel (XVIIIb) met gepleisterde, rijk gesneden, merkwaardige ingangspartij en deur; daklijst vermoedelijk niet oorspronkelijk. Inwendig stucgang met gesneden deuren (XVIIIb) en trappenhuis met stucwerk, leuning en deuren (XVIIIc).

Versierde ingangstravee
Concave deur