530: X487, wijk 58, klein nr. 586, kadaster I1115, verponding 4426
Postcode: 1017CC
Architect: Eduard Cuypers (1895)
Opdrachtgever: Johanna de Geer (1687), Amandus May (1895)

(9 afbeeldingen)

Tweede Trippenhuis, twee 17de-eeuwse huizen achter een gemeenschappelijke sobere gevel, rechte lijst en schilddak met twee dakkapellen rond 1800, 19de-eeuwse vensteromlijstingen. Interieur: 528: gewelfde stucgang; de marmeren Korinthische zuilen dateren van verbouwing 1896: de gang dient sindsdien als vestibule van het buurpand Herengracht 526.

Deze twee 17de-eeuwse huizen achter een gemeenschappelijke gevel kan een Tweede Trippenhuis worden genoemd: het werd in 1687 gebouwd op de erven die in 1665 waren gekocht door Hendrick Trip (1607-1666). Na zijn dood erfde zijn vrouw Johanna de Geer (1627-1691) de nog lege erven. In 1687 liet zij deze woonhuizen bouwen die wel wat weg hebben van het Trippenhuis, dat immers ook twee woonhuizen achter één gezamenlijke gevel bevat. In 1695 erfde Johanna Trip, de ongehuwde dochter van Hendrick, het rechterpand, nr. 528, Louis Trip het linkerpand, nr. 530, waarmee de panden in verschillende handen kwamen en een eigen geschiedenis kregen.

Herengracht 528 werd in 1895 verbouwd door Eduard Cuypers in opdracht van de bankier Amandus May (1843-1913), de zwager van George Rosenthal (Herengracht 500) en mededirecteur van het bankiershuis Lippman, Rosenthal & Co. Cuypers ontwierp in 1903 voor de bank een nieuw kantoorgebouw op Nieuwe Spiegelstraat 6, en in 1905 verbouwde hij Herengracht 476 voor de pleegdochter van George Rosenthal.

Van de bouwperiode van Cuypers dateert nog de vestibule, het trappenhuis, enkele neo-Lodewijk-plafonds en de uitbouw/serre in Art Nouveau. De gang bevat overigens nog een gewelfde stucplafond uit 1687. Het gewelf met de marmeren zuilen met Korinthische kapitelen dateert uit 1895. De gang dient sinds 1970 als vestibule voor Herengracht 526: er is toen een doorbraak gemaakt naar het buurpand toen beide panden werden opgesplitst in appartementen.

• H.J. Zantkuijl. Bouwen in Amsterdam. Amsterdam, 1993; p. 477

Adressen: Herengracht 528 A
Inschrijvingsdatum: 21-05-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel onder rechte lijst waarop dakkapel met fronton (XVII B). Deur- en vensteromlijstingen XIX.
Adressen: Herengracht 530 A B C D E
Inschrijvingsdatum: 21-05-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel onder rechte lijst waarop dakkapel met fronton (XVII B). Empire snijraamhek.

Herengracht 528: Stoep met 19de-eeuwse driepootbalusters (houten leuning vernieuwd)
Herengracht 528: Hal met gewelfd stucplafond