Damrak 62

Adres: Damrak 62
Oud adres: ('t Water) H137, wijk 21, klein nr. 42, kadaster F3766, verponding 2150
Postcode: 1012LM
Architect: J. van Looy
Opdrachtgever: Allert de Lange

(8 afbeeldingen)

19de-eeuws winkel-woonhuis met gaaf bewaard gebleven gevel in neo-renaissancestijl, met rijk geornamenteerde trapgevel met ontlastingsbogen en speklagen en jaartal bovenin en originele winkelpui met borstbeelden, veel versieringen waaronder koppen (o.a. borstbeelden van Rembrandt en Rubens).

Allert de Lange (1855-1932) kon met geld van zijn bemiddelde echtgenote in 1885 het winkelpand op Damrak 62 kopen om het in gebruik te nemen als boekwinkel. Architect Van Looy gaf de boekwinkel een voornaam aanzien, passend bij de nieuwe stationsstraat naar het vanaf 1881 in aanbouw zijnde Centraal Station, waar de cityvorming om zich heen greep (zie ook Hotel Victoria, 1883-1890). Van Looy ontwierp een gevel in de zgn. 'Oudhollandse stijl', waarin werd teruggegrepen op de renaissance architectuur van de vroege 17de eeuw. De trapgevel heeft vergelijkbaar met de stadsstijl van Hendrick de Keyser ontlastingsbogen en speklagen, pilasterachtige muurdammen en vleugelstukken en allerlei versieringen zoals vazen en kopjes. De originele onderpui heeft borstbeelden in ronde nissen van de schilders Rembrandt en Rubens boven de deuren. Oorspronkelijk was het middendeel van de onderpui een etalage en waren de ingangen (deuren) aan de zijkanten. Die situatie is in ca. 1985 gewijzigd: sindsdien is de ingang in het midden en zijn de deuren etalages geworden.

De boekwinkel was hier onafgebroken gevestigd, tot het faillissement in 1999. Daarna verloor het laat-19de-eeuwse winkelpand zijn bestemming als boekwinkel. Het is tegenwoordig een toeristische kaaswinkel.

Paul Spies e.a. Het Grachtenboek II. Amsterdam, 1992: p. 108-109

Functie: Winkel-woonhuis
Architect: Looy, J. van

Adres: Damrak 62
Adressen: Damrak 62
Inschrijvingsdatum: 09-07-1974
Redengevende omschrijving: Gaaf bewaard pand in zgn. Oudhollandse neo-renaissancestijl, met trapgevel en originele pui (1886, door J. van Looy).

Damrak 62
Damrak 62