Heiligeweg 19

Adres: Heiligeweg 19
Oud adres: D226, wijk 27, klein nr. 36, kadaster F4377, verponding 4057
Gebouwtype: Poortje

(29 afbeeldingen)

Poortje van het voormalige Rasphuis: zandstenen poortje met halve zuilen en reliëf boven de doorgang (Hendrick de Keyser, 1603). De bekronende beeldengroep is van later. Het oorspronkelijke poortje had een segmentvormig fronton met stadswapen en keizerskroon.

Het Rasphuis, gelegen aan de Heiligeweg, werd in 1589 gesticht voor de opvang van misdadigers en bedelaars. De naam is ontleend aan het werk dat de gevangenen moesten verrichten: het raspen van Braziliaans hout voor de verfindustrie. Het poortje van het Rasphuis aan de Heiligeweg is het enige restant van de gevangenis. Het poort dateert uit ca. 1603 en wordt toegeschreven aan stadsbeeldhouwer Hendrick de Keyser (1565-1621), die diverse poortjes ontwierp. Zo zijn ook de poortjes van de Olofskapel en het Walenpoortje van zijn hand. De Keyser staat ook bekend als de architect van de Zuiderkerk, de Westerkerk en de Noorderkerk. Ook ontwierp hij de stadstorens, zoals de Montelbaanstoren en de Munttoren. Het reliëf toont de rasphuismeester staande op een met rasphout geladen wagen die met moeite de wilde dieren in toom houdt. Daarboven een spreuk van Seneca: 'Virtutis est domare quae cuneti pavent' ('Hetgeen daer alle man om swicht te temmen is manhaftheitsplight', volgens P.C. Hooft). De bekroning bestond oorspronkelijk uit een fronton met het wapen van Amsterdam en twee leeuwen, maar dat werd in 1663 vervangen door een beeldengroep met Catigatio (tuchtiging) en twee geketende gevangenen (eind 18de eeuw tijdelijk verwijderd). In 1895 werd het Rasphuiscomplex gesloopt. Alleen het poortje bleef bestaan. Later werd hier een zwembad gevestigd. Tegenwoordig geeft het poortje toegang tot het winkelcentrum de Kalvertoren.

Achter het poortje aan de Heiligeweg bevond zich een tweede poortje (zie de prent van Dapper). Twee leeuwen en een middenreliëf afkomstig van dit poortje werden bewaard in het depot van het Rijksmuseum, waar de fragmenten zich thans nog steeds bevinden.

In 2017 werd het poortje gerestaureerd. Het reliëf werd gepolychromeerd. Echter, tegen het advies van Monumentenzorg in werd de muur, waarin het poortje was opgenomen, gesloopt zodat het poortje zich thans als een losstaand object manifesteert, hetgeen nooit de bedoeling is geweest.

• Geschiedenis van Amsterdam, II-I: p. 232

Adressen: Heiligeweg 15
Inschrijvingsdatum: 13-05-1970
Redengevende omschrijving: Poortje van het voormalige rasphuis: zandstenen poortje met halve zuilen en reliëf boven de doorgang (1603, door Hendrik de Keyser ?); bekronende beeldengroep later.

Rasphuispoortje
Rasphuispoortje als ingang van een winkelcentrum
Reliëf
Reliëf
Detail van het Rasphuispoortje
De beeldengroep
De beeldengroep
Achterzijde van één van de beelden
Op de achterzijde is het jaar van de restauratie aangegeven.
Rasphuispoortje vóór de restauratie
Reliëf
Eén van de twee geketende gevangenen
Poortje Rasphuis. Tekening van Reinier Vinkeles (1741-1816)
Rasphuis (Dapper, 1663)
Binnenplaats van het Rasphuis. Prent van H.P. Schouten, 1783
Rasphuispoortje in 1621 op een prent uit 1782
Tekening van Gerrit Lamberts uit 1835
Tekening uit 1891
Tekening uit 1891
Rasphuispoort, oorspronkelijke toestand. Tekening door architect Godefroy
Reclameprent met het herenmodemagazijn Adriaan Schakel, Heiligeweg 11-17, met rechts daarvan het poortje van het Rasphuis. Tekening uit ca. 1885
Eén van de twee leeuwen van de binnenpoort (bewaard door het A.M.)
Reliëf van de binnenpoort (bewaard door het A.M.)