Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Stichting Diogenes

De Stichting Diogenes werd in 1960 opgericht door kunstenaar en monumentenbeschermer Geurt Brinkgreve (1917-2005). De stichting werd genoemd naar de Griekse wijsgeer Diogenes van Sinope, die volgens de overlevering in een ton woonde. De stichting had namelijk een ton nodig, 100.000 gulden, als startkapitaal. Het doel van de stichting was bij te dragen aan het herstel van de Amsterdamse binnenstad, die in die tijd nog erg vervallen was. De oprichters wilden dat doen door verkrotte panden aan te kopen, te restaureren en bewoonbaar te maken. In die tijd wilden alleen nog kunstenaars in de binnenstad wonen. Om die reden verhuurde de stichting haar panden aan kunstenaars. Mede dankzij het werk van restaurerende instellingen als de in het Aalsmeerder Veerhuis gevestigde instellingen, zoals de Stichting Diogenes, en vooral ook de NV Stadsherstel, opgericht in 1956, werd de Amsterdamse binnenstad gerestaureerd en gered van de slopershamer.

Op één pand na bevinden alle (huidige) bezittingen van de Stichting Diogenes zich in de historische binnenstad: (tussen haakjes het restauratie- of bouwjaar)

De stichting heeft meer panden in bezit gehad en gerestaureerd, maar die zijn geen eigendom meer van de stichting. Ze zijn verkocht nadat ze zijn gerestaureerd om andere aankopen en restauraties mogelijk te maken:

Behalve de bouw- en restauratiewerken voor eigen rekening heeft het Diogenes-bureau de werken begeleid van andere stichtingen die in het Aalsmeerder Veerhuis waren of zijn gehuisvest: het Aalsmeerder Veerhuis voert het gemeenschappelijke secretariaat van deze stichtingen. Het gaat om de volgende panden:

Literatuur

  • Geurt Brinkgreve. 'De Stichting Diogenes. Monumentenzorg en huisvesting voor kunstenaars'. Ons Amsterdam 14 (1962): p. 294-298
  • Geurt Brinkgreve, e.a. Veldboeket met distels. 40 jaar Diogenes. Bussum: Thoth (2000)
  • H.J. Zantkuijl, Geurt Brinkgreve e.a. Tien jaar Diogenes. Amsterdam: Stichting Diogenes (1970)

Laatste wijziging: februari 2021

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]